Over Woonnu

Woonnu heeft als doel consumenten te helpen hun huis te verduurzamen. De Woonnu hypotheek is geschikt voor mensen die een duurzaam huis willen kopen, of voor mensen die hun huidige huis willen verduurzamen. Woonnu (onderdeel van Nationale-Nederlanden) rust op twee pijlers: het belonen met een rentekorting bij een beter energielabel én samen met uitvoeringspartners heel concreet mensen helpen bij het verduurzamen van hun woning. Een Woonnu hypotheek wordt aangeboden via een netwerk van onafhankelijke hypotheekadviseurs, denk aan De Hypotheker, Hypotheekshop en Hypotheek Visie.

Uitdaging

Woonnu klopte bij Alion aan met een grote uitdaging: het nieuwe merk moest volledig in de markt gezet worden. Met slechts de merknaam en de propositie als startpunt, werd Alion ingeschakeld om hypotheekadviseurs en (toekomstige) woningeigenaren te bereiken, informeren en overtuigen. Een project van a tot z, van strategie tot uitvoer.

 

Belangrijkste deliverables in het project zijn de ontwikkeling van een imago/merkidentiteit, animaties, online campagnes en een website die de propositie helder uitdraagt. Een belangrijk onderdeel van de website is de Verduurzamingscheck: een digitale tool die zowel consument als intermediair helpt berekenen wat de impact van verduurzamen is op woningwaarde, energiekosten en CO2 uitstoot.

Aanpak in sprints

Voor deze merkintroductie was een Agile aanpak de beste keuze. De projectscope moest namelijk voldoende wendbaar zijn om nieuwe inzichten gedurende het project direct te kunnen meenemen. Voor het project hebben we in sprints van drie weken gewerkt. Met Eefje Seijsener, Marketing Manager van Woonnu, bepaalden we per sprint de prioriteiten. Door intensief contact met de product owner leerden we de klant, doelgroep en behoeften echt goed kennen en waren we in staat om als volwaardig partner mee te denken. Zo maken we van uitdagingen digitale oplossingen.

Corona

Samen sprints trekken op ons mooie kantoor in Delft. Dat hield éven op toen het corona-virus de wereld in zijn greep nam. Een extra uitdaging waarbij samenwerken op afstand de norm werd. Snel omschakelen naar 100% online samenwerken (met veel handige tools) maakte dat het project in volle vaart door kon gaan. In sommige gevallen bleek het zelfs een voordeel. Daar waar we normaal niet een heel team bij elkaar kunnen brengen, was het online eenvoudig om alle betrokken even bijeen te roepen. We hebben optimaal gebruik gemaakt van (korte) videocalls en andere remote technieken, zoals Maze voor design/usability testing en Loop 11 voor live website tests.

Resultaat

Met het logo als basis hebben we een volledige huisstijl (en stijlgids) ontwikkeld plus een complete campagnestrategie uitgewerkt en uitgevoerd om duidelijk te maken waar Woonnu voor staat. Van schetsen met de hand tot perfecte visuals, heldere animaties en een krachtige Umbraco-website. Het volledige plaatje met bovenal sterke B2B campagnes om in elke fase de belangrijkste doelgroep, de hypotheekadviseurs, met de juiste boodschap te bereiken.

 

Het intensieve samenwerken resulteerde ook in een sterke online tool: de Verduurzamingscheck, waarmee je direct kunt nagaan hoe je je woning het best verduurzaamt en wat de terugverdientijd is. Dit weet je al vóór het afsluiten van de hypotheek. Het is een ideale tool voor adviseurs en (toekomstig) woningeigenaren. Ook de verduurzamingscheck is agile gebouwd en op basis van gebruikerstesten geoptimaliseerd.

Typisch Alion!

Soms kom je in een project zaken tegen die je karakter als bureau extra onderstrepen. Dit is zo’n project waarin we hebben kunnen laten zien wat Alion óók is. Natuurlijk is kwaliteit af te lezen aan het geleverde design, de geschreven code, etcetera. Maar Alion is méér dan een goed productiebureau. Als wij de ruimte krijgen om echt een partner te zijn, unlock je onze werkelijke daadkracht. Voor Woonnu wisten we bijvoorbeeld veel vertraging en hogere kosten te voorkomen. Wanneer Woonnu bijvoorbeeld te ‘volgend’ bleek ten opzichte van de moederorganisatie, hebben wij de startup-gedachte bewaakt. Flexibel genoeg om af te wijken van ons geadviseerde plan, maar kritisch waar dit echt cruciaal voor het projectresultaat bleek te zijn. Belangrijk bij elke opdracht: risico’s inschatten, deadlines bewaken en de leiding (terug)nemen over technische beslissingen wanneer de haalbaarheid van de oplevering in gevaar dreigt te komen. Missie geslaagd!

Kijken!

Op alle vlakken is het een echte samenwerking geworden waarbij alle expertises van Alion ingezet zijn. We zetten met trots een aantal onderdelen van het mooie eindresultaat op een rij:

Daag jij ons uit om jouw merk in de markt te zetten?

Ben je benieuwd hoe we jouw (interne) start-up in de markt zetten? Wij verrassen je graag met onze ideeën. Neem contact met mij op, we gaan de uitdaging graag aan.

Niels Bovendeur

Niels Bovendeur

Creative partner

Dit is ook interessant