Umbraco vs. WordPress 2023 edition

Welk CMS is anno 2023 de beste keuze, Umbraco of WordPress? Aan de hand van 4 belangrijke aspecten leggen we onze voorkeur uit.

Tim van Spronsen

Flexibiliteit en schaalbaarheid

Umbraco is gebouwd op ASP.NET, wat betekent dat het gemakkelijk kan worden aangepast aan specifieke behoeften en opgeschaald als het bedrijf groeit. Hoewel WordPress kan worden uitgebreid met plugins en thema's, biedt het minder flexibiliteit als Umbraco in termen van maatwerk en schaalbaarheid.

Een bedrijf kan bijvoorbeeld een aangepaste module nodig hebben om de voorraad te beheren of een specifieke integratie met een extern platform, bijv. een betalingsplatform of een koppeling met een vacatureplatform. Dit niveau van maatwerk is met Umbraco beter te bereiken.

Patches en kleine updates worden in Umbraco automatisch toegepast op de website, zonder dat dit ten koste gaat aan de functionaliteit. Bij WordPress is dat anders: daar moet je iedere upgrade, bijvoorbeeld van een plug-in handmatig doorvoeren. Soms heb je hiervoor dan een developer nodig.

Veiligheid

Veiligheid staat bij onze projecten voorop. Dat is ook de reden waarom we ISO gecertificeerd zijn. Umbraco staat bekend om zijn robuuste beveiligingsfuncties, wat cruciaal is voor MKB-klanten die hun website en gegevens veilig willen houden. WordPress heeft de reputatie kwetsbaar te zijn voor veiligheidsbedreigingen en hackpogingen, waardoor het een minder veilige keuze is voor MKB-klanten in vergelijking met Umbraco.

Er zijn veel beveiligingslekken en hacks bekend die WordPress-websites in de loop der jaren hebben getroffen. Een van de bekendste voorbeelden is de TimThumb hack, waarbij duizenden WordPress websites werden getroffen en aanvallers kwaadaardige code in websites konden injecteren. Dit was te wijten aan een kwetsbaarheid in een populaire plugin voor het aanpassen van afbeeldingen.

Een andere bekende hack is de 'Pharma Hack', die duizenden WordPress websites trof en resulteerde in de injectie van spam content en links in websites. Dit was te wijten aan een kwetsbaarheid in het WordPress-platform zelf, alsook aan het gebruik van kwetsbare plugins en thema's.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de soorten beveiligingslekken die zich in WordPress kunnen voordoen, en het is belangrijk voor bedrijven om op de hoogte te blijven en stappen te ondernemen om hun WordPress websites te beveiligen.

Umbraco heeft verschillende beveiligingsfuncties ingebouwd, zoals two-factor authenticatie, wachtwoord beveiliging en specifiek gebruikersbeheer. Bovendien heeft Umbraco in vergelijking met WordPress een kleiner ‘oppervlak’ waarop hacks kunnen worden uitgevoerd, waardoor het minder kwetsbaar is voor beveiligingsrisico's.

Prestaties

Umbraco is geoptimaliseerd voor het leveren van hoge prestaties, waardoor het een uitstekende keuze is voor bedrijven die willen dat hun website snel laadt en daardoor een goede gebruikerservaring biedt. Want hoe sneller een website in beeld is, hoe minder last een gebruiker ondervindt. Dit is niet alleen prettig voor de bezoeker, ook voor de SEO van je website is dat nuttig.

WordPress websites kunnen traag laden als er een groot aantal geïnstalleerde plugins en thema's in gebruik zijn. Daardoor is het een minder ideale keuze voor bedrijven die willen dat hun website optimaal presteert.

Een website met een groot aantal productpagina's of hoge resolutie afbeeldingen kan een langzamere laadtijd hebben als deze in WordPress is gebouwd. Een vergelijkbare website in Umbraco is dan sneller.

Gebruiksvriendelijke interface

Het Umbraco CMS heeft een gebruiksvriendelijke, intuïtieve interface waarmee iedereen in de organisatie eenvoudig inhoud kan maken en bewerken. Daarom is het ideaal voor bedrijven die hun websites regelmatig willen bijwerken. Bijvoorbeeld met nieuwsberichten, vacatures of campagnepagina’s met formulieren.

WordPress heeft ook een relatief gebruiksvriendelijke interface, maar kan er wek erg overweldigend uitzien, zeker nadat er diverse plugins zijn geïnstalleerd.

Dit gebruiksvriendelijkheid-argument krijgt niet altijd de erkenning die het zou moeten krijgen. Want, een happy editor of webmaster zorgt voor meer en betere content, en dat zorgt voor meer leads, hogere conversies en dus een happier marketer.

Waarom wij Umbraco het betere CMS vinden

Kortom, zowel WordPress als Umbraco zijn populaire keuzes voor het bouwen van websites, maar elk heeft zijn eigen sterke en zwakke punten. WordPress staat bekend om zijn grote gemeenschap van gebruikers en ontwikkelaars, en breed scala aan plugins en thema's. WordPress kan echter minder veilig zijn dan andere opties, en de prestaties en veiligheid kunnen afnemen naarmate het aantal geïnstalleerde plugins en thema's toeneemt.

Umbraco daarentegen staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid, flexibiliteit, schaalbaarheid en robuuste beveiligingsfuncties. Om het Umbraco platform aan te passen aan specifieke behoeften is wellicht meer technische kennis nodig dan bij WordPress, maar dat is precies waarom wij expert in Umbraco zijn.

 

Mogelijkheden bespreken?

Meer weten of met ons werken? Neem dan contact op met Niels.

Managing Partner

Niels Bovendeur

+31 (0) 152191650