Innovatieve marktplaats voor muziek

ThePlaygrounds.io is een innovatieve marktplaats voor muziek en (digitale) kunst, waar artiesten hun werk direct kunnen aanbieden aan fans, in de vorm van NFT’s (non-fungible tokens). Een toepassing gebaseerd op blockchain technologie.

 

Alion werd betrokken om in een vroeg stadium mee te denken over de beste manier om complexe functionaliteit zo eenvoudig en laagdrempelig mogelijk aan te bieden aan de diverse doelgroepen van het platform.

Voorloper in de markt

De grootste uitdaging in dit project betreft het feit dat de wereld van NFT’s nog jong en veelal onbekend is. Juist deze innovativiteit van het platform vormde de uitdaging: blockchain-technologie is voor de beoogde doelgroepen van ThePlaygrounds.io eigenlijk volledig nieuw.

 

Bovendien zijn er nauwelijks goede voorbeelden van spelers in dezelfde markt: er is nog geen standaard. Een uitgelezen kans om ThePlaygrounds.io een kickstart te geven waarmee zij haar platform direct kan lanceren als voorloper in haar markt.

Een extra rijke gebruikerservaring

ThePlaygrounds.io brengt artiesten samen met fans en faciliteert transacties tussen artiesten en fans op diverse manieren. De mogelijkheden variëren van het (ver)kopen van collectibles en licenties, tot crowdfunding waarbij fans investeren in hun favoriete artiesten in ruil voor een deel van de muziekroyalties.

 

Onze UX designers hebben zich verdiept in applicaties waarmee de doelgroepen (artiesten en fans) wél gewend zijn te werken en dit gecombineerd met gamification-invloeden om het gebruik van het platform leuk en laagdrempelig te maken. Daarbij is met name zorg en aandacht besteed aan het neerzetten van een rijke, hoge kwaliteit user experience die voor fans diverse relevante ingangen biedt om nieuwe werken te ontdekken en aan te schaffen. Zo kan er via allerlei filters (landen, muziekgenres) muziek worden ontdekt.

 

Een mooi voorbeeld van waar we de UX éxtra rijk is ontworpen, is de muziekplayer van het NFT platform. Deze is voorzien van een grafische weergave van muziek (de geluidsgolf/waveform), waarin kopers van de NFT hun commentaar kunnen achterlaten op een bepaald moment in de tijd.

Resultaat

De developers van ThePlaygrounds.io hebben het UX-design technisch uitgewerkt tot een volwaardige music NFT experience. Artiesten kunnen muziek releasen als NFT, fans kunnen hun support tonen door deze NFT’s aan te schaffen. Vroege fans worden beloond doordat zij met hun profiel zichtbaar zijn in een ‘hall of fame’: hoe eerder men een NFT aanschaft, hoe prominenter de fan in het zonnetje wordt gezet.

 

Om de drempel zo laag mogelijk te maken, kan er op het platform worden betaald met creditcard en worden verschillende blockchains ondersteund. ThePlaygrounds.io zorgt op de achtergrond voor alle benodigde conversies en (sub)transacties om de gekozen NFT te kunnen aanschaffen met zo min mogelijk inspanning voor de gebruiker.

Wat is jouw UX-uitdaging?

Ben je op zoek naar een partner in digital om de User Experience van je project mee te (co-)creëren? Of wil je van gedachten wisselen over deze case? Neem dan even contact op!

Robbert Vroegindeweij

Robbert Vroegindeweij

Managing Partner

Dit is ook interessant