De uitdagingen

Het belangrijkste probleem dat met de nieuwe website moet wordt opgelost, is het informeren van verschillende groepen bezoekers (prospects, opdrachtgevers, klanten, sollicitanten) met de voor hen relevante informatie. Elk van deze doelgroepen dient zo snel mogelijk met de juiste medewerker van Cannock in contact te worden gebracht. Zo brengen we merken en mensen het beste bij elkaar. Daarnaast mag de deadline worden vermeld als uitdaging. Korte tijdslijnen, veel stakeholders, veel doelgroepen en een complexe organisatie. Ready? Get set... Go

Hoe vertaal je wensen naar functionaliteiten en content?

De wensen van de relevante gebruikersgroepen staan centraal in het schrijven van een 'user story' zoals deze in een scrum traject wordt gebruikt. Het zijn scenario's die helpen inzicht te krijgen in de functies en inhoud die nodig is om de doelen van de gebruiker zo effectief mogelijk te bereiken. Alion heeft verschillende scenario's opgesteld waarna er is geadviseerd over de juiste functionaliteiten en content.

 

Dit leidde tot functionele eisen, zoals:

  • De bezoeker heeft in maximaal 1 handeling zicht op de oplossingen/diensten van Cannock, ongeacht op welke pagina hij/zij zicht bevindt.
  • Als bij bepaalde diensten een specifieke contactpersoon hoort binnen Cannock, wordt deze persoon op de specifieke pagina getoond.
  • De manieren waarop de oplossingen kunnen worden afgenomen (insourcing, outsourcing, etc), worden direct bij de oplossing gepresenteerd.
Component-based design en development

Een traditioneel bouwproces voor een website kent fasen waarin wireframes, concepten en designs worden gemaakt. Bij dit project hebben we echter vanuit de scenario's een vijftal templates gedefinieerd. Per template is duidelijk wat het doel ervan is, en welke componenten essentieel zijn voor die pagina. Vervolgens zijn de losse componenten ontworpen en direct in het Umbraco CMS geïmplementeerd, waardoor het project sneller en flexibeler van opzet is geweest. Om tijdens het project inzicht te geven in de visuele resultaten, hebben we voorafgaand aan de ontwikkeling stijlbepalingen met daarin de relevante components opgemaakt.

Samen bouwen

Als gevolg van de deadline is een 'agile' proces gevolgd, waarin Alion ontwierp en bouwde, terwijl de klant in een vroeg stadium in staat is gesteld content in de website te zetten. Structuur, vormgeving en inhoud werden daardoor vrijwel tegelijk opgebouwd. Door dit proces te volgen en te werken in korte sprints, slaagden we erin om binnen de benodigde tijd een resultaat neer te zetten waarmee aan de eisen van Cannock en haar klanten werd voldaan.

Onboarding in een nieuw CMS

Werken in een nieuw CMS kan als een uitdaging worden ervaren. Zeker als een contentmanager een omgeving gewend is die niet erg intuïtief werkt. Gelukkig is dit bij ons CMS Umbraco geen probleem. Het systeem is van zichzelf al zeer gebruiksvriendelijk, maar met een korte workshop en instructievideo's konden wij in zeer korte tijd een 'first time user' uitleggen hoe alle componenten en functionaliteiten konden worden toegepast om zelf de website te bouwen en in te richten. Lees hier verder over waarom Umbraco CMS geschikt is voor (bijna) elk project!

Meer weten?

Spreekt het bovenstaande proces je aan en wil je ons ook een ontwerpuitdaging voorleggen? Neem dan contact op met Niels.

Niels Bovendeur

Niels Bovendeur

Creative partner

Dit is ook interessant