Wat is een PWA?

Een Progressive Web App (PWA) is een website die zich op een mobiel toestel gedraagt als een app. Je kunt een PWA, net als een app, installeren op het startscherm van je smartphone.

Een PWA is bereikbaar op een domeinnaam. Een belangrijk voordeel ten opzicht van apps: het bereik van het web staat je nu ter beschikking. SEO-technisch kun je alle onderdelen van je app laten indexeren. Heel goed voor je organische vindbaarheid dus.

Met een PWA ben je bovendien niet meer afhankelijk van een app store en heeft iedere gebruiker altijd de laatste versie voorhanden. Downloaden en updaten zijn dus verleden tijd. Het maken, onderhouden en distribueren van je app is daarmee (weer) net zo eenvoudig als het releasen van een website.

Wat zijn andere voordelen van een PWA?

Progressive web apps zijn een serieuze concurrent van native apps. Ze zijn sneller, veiliger en goedkoper om te bouwen. Daarnaast is een PWA on- en offline te gebruiken, is hij responsive en heeft aanzienlijk minder MB’s nodig dan een ‘native app’. In minder online-marketing-specialistische termen betekent dit, dat je doelgroep jouw PWA altijd kan gebruiken, ook bij een lage internetsnelheid.

Daarnaast is een PWA, net als een website, voor iedereen toegankelijk en niet gebonden aan een besturingssysteem. Ook is de PWA via meerdere kanalen bereikbaar en de ontwikkeling ten opzichte van een traditionele app tijd- en kostenbesparend. Een PWA werkt supersnel en geeft de beleving van elke andere lokaal geïnstalleerde app met de voordelen van een PWA.

Alion bouwt PWA's onder meer met behulp van het Umbraco CMS. Je onderhoudt je app dus eenvoudig met een content management systeem. Hiermee is de app niet alleen veilig en snel, maar ook altijd up to date bij de gebruiker, zonder dat hij/zij updates hoeft te installeren.

Hoe ontwerp je een PWA?

Een PWA ontwerp je voor en met de gebruikers ervan. Bij Alion ontwerpen we 'user first'. We zorgen eerst dat we heel goed begrijpen wat de doelgroep belangrijk vindt. Met die inzichten verzorgen we een slimme, soepele user experience, natuurlijk binnen de huisstijl van je merk.

Door slim gebruik te maken van de flexibiliteit van een PWA kunnen veel andere systemen met de app communiceren. Zo creëer je met minimale impact op de huidige processen een nieuw touchpoint met een betere gebruikerservaring, die leading is voor conversie en succes.

Die gebruikerservaring verbeteren we continu door gebruik te maken van data. Dat begint eenvoudig. Zo gaan we gerust met het eerste ontwerp de straat op, en laten we de app testen door voorbijgangers. Zo leren we hoe en waar we het gebruiksgemak nog verder kunnen vergroten.

Gebruikers een PWA-app laten testen in een anderhalvemetersamenleving is overigens geen probleem. Dankzij het gebruiksgemak van een PWA zelfs heel eenvoudig. Een PWA vereist geen download en is via een URL te bereiken. Een QR-code met deze URL maakt de app voor iedereen met een smartphone, ook van een afstandje, eenvoudig toegankelijk!

Wanneer kies je voor een PWA?

Wanneer is een PWA voor jouw merk een goed idee? In deze situaties is een PWA een goede tool:

  • Als je de ervaring van een native app wilt, maar wilt voorkomen dat je meerdere afzonderlijke versies van je app moet ontwikkelen voor de Google Play Store en de Apple App Store.
  • Als wilt voorkomen steeds te moeten voldoen aan de veranderende eisen van de verschillende App Stores.
  • Als je wilt voorkomen dat jouw gebruikers steeds een update moeten installeren van een native applicatie.
  • Als je wilt dat je applicatie altijd veilig is, ook als een gebruiker de applicatie niet continu update.

Meer weten?

Denk je na het lezen van deze blog over Progressive Web Apps: ‘ik wil ook een PWA laten maken’? Gelijk heb je! Neem snel contact met ons op. We zijn benieuwd voor welke situatie jij een PWA wilt inzetten en adviseren je graag over de beste oplossing!

Niels Bovendeur

Niels Bovendeur

Creative partner

Robbert Vroegindeweij

Robbert Vroegindeweij

Managing Partner

Dit is ook interessant