Hoe gebruiksvriendelijk wil je je CMS?

Vooropgesteld: in veel CMS’sen “kan alles”. Zo ook in Wordpress en Umbraco. Wát je ook bedenkt, het kan probleemloos in beide platformen worden uitgevoerd. De belangrijkste vraag daarna is dan ook: hoe makkelijk is het geïmplementeerde CMS in de praktijk te gebruiken om je site mee te onderhouden en verder uit te bouwen?

 

Als je de afweging wilt maken tussen WordPress en Umbraco moet je er in de eerste plaats bij stilstaan dat WordPress oorspronkelijk bedoeld is voor blogs. Als je een middelgrote site wilt beheren, is het bewaren van overzicht al snel een punt waar WordPress op gebruiksvriendelijkheid steken laat vallen. Umbraco is daarentegen volledig opgezet om als CMS te fungeren. De ‘editor experience’ staat bij Umbraco op 1 en dat zie je onder meer terug in een overzichtelijke paginastructuur en een editor die zo intuïtief werkt dat een training in veel gevallen overbodig is. Voor contentbeheerders (en redacties) een verademing.

 

Een ander voorbeeld van de vele gebruiksvriendelijke standaardopties van Umbraco: het feit dat je na het uploaden van één afbeelding direct uit diverse uitsnedes kunt kiezen. Die zijn vooraf zo vastgesteld om perfect te passen in je website-design. Of de mogelijkheid die je hebt om je pagina’s in vooraf gedefinieerde blokken op te bouwen, waardoor je je site niet alleen onderhoudt, maar als content-editor ook echt kunt doorontwikkelen zonder dat je voor elke afwijkende layout een developer nodig hebt.

Hoe veilig wil je je CMS?

Op dit punt heeft WordPress simpelweg de pech dat het zo bekend en veelgebruikt is. Voor hackers een interessant doelwit: het is het meest gehackte CMS. Als er in het hart van het systeem een veiligheidslek is gevonden komt WordPress doorgaans wél snel met een oplossing, maar het vereist dat je vaak updates moet (laten) uitvoeren.

 

Het grootste risico zit echter in de vele beschikbare plug-ins. Een gemiddelde WordPress site heeft snel vele plug-ins nodig om de functie van volwaardig CMS te vervullen. Denk aan contactformulieren, plugins voor meertaligheid, SEO-tools, een Twitter-feed of een custom 404-pagina. De kwaliteit van de gebruikte plug-ins bepaalt vaak wat de zwakste plek is van je CMS. Niet van alle plug-ins zijn de makers even fanatiek, en zo kan het lang duren voordat zwakke plekken in de code zijn hersteld. Dat risico is niet voor iedereen acceptabel.

 

Umbraco scoort hier beter. Het risico op onveilige plug-ins (Umbraco noemt ze overigens “packages”) is om te beginnen al kleiner, omdat je vrijwel geen uitbreidingen nodig hebt voor een goede basisfunctionaliteit. Het CMS biedt standaard een zoekfunctie, meertaligheid, formulieren en zelfs krachtige workflow functies.

 

Daarnaast is het systeem zelf sowieso al minder vaak het doelwit van hackers (al is dat door de stijgende populariteit natuurlijk een kwestie van tijd). Maar er zijn meer redenen om te vertrouwen op Umbraco. De onderliggende Microsoft-technologie voegt veel security-aspecten toe. In het .NET framework zijn standaard oplossingen aanwezig waarmee de top 10 van veiligheidsrisico's (OWASP) worden voorkomen. Natuurlijk moet ook Umbraco up-to-date worden gehouden. Maar als wij je site realiseren in Umbraco Cloud, kost dat weinig tijd. Het meeste onderhoud gaat zelfs automatisch.

Snel, sneller of snelste laadtijd?

Umbraco is super snel. Twee belangrijke punten zorgen hiervoor. In de eerste plaats komt het door de snelheid van het .NET framework. Daarnaast heeft Umbraco zoals gezegd minder extra plug-ins nodig om hetzelfde te bereiken als WordPress. Plug-ins maken in veel gevallen je website trager. Op het oog misschien niet altijd te zien, maar Google merkt alles. Een snellere site is dus niet alleen fijn voor je gebruikers, maar óók goed voor je SEO-ranking.

Hoe belangrijk zijn extra functies en koppelingen?

Als het gaat om koppelingen met andere systemen is Umbraco een verademing (al is dat meer een developers-ding). Het is bij WordPress natuurlijk niet onmogelijk, maar wel arbeidsintensief - als je al de juiste expert te pakken kunt krijgen. Umbraco werkt op het flexibele .NET Framework en daarom worden koppelingen met Microsoft-techniek (denk aan LDAP en ActiveDirectory) door Umbraco goed 'begrepen'. Via SOAP en ASP.NET Web API is de weg open naar uitgebreide integraties met Sharepoint, Microsoft Dynamics CRM, Salesforce, etc. Van leadscoring-toepassingen tot single sign-on mogelijkheden met Azure ActiveDirectory.

Hoe zit het met support?

Dit punt is zeker niet onbelangrijk als je WordPress en Umbraco vergelijkt. Waar kun je terecht met vragen? Als er onverhoopt iets mis gaat, wil je dat je site weer snel up and running is. WordPress heeft geen officieel supportkanaal of klantenservice. Je sitebouwer weet veel, maar ook die moet in het geval van storingen online speuren naar een oplossing. Hoe werkt dat bij Umbraco en bij Alion? Onze Umbraco specialisten weten het antwoord op de meeste klantvragen en zijn echte troubleshooters. Maar óók op het Umbraco hoofdkantoor (Odense, Denemarken) zit een compleet supportteam. De mensen van Umbraco kennen we persoonlijk, en we praten regelmatig met ze bij op Umbraco events, zoals het jaarlijkse event van de Dutch Umbraco User Group (www.duug.nl) waarbij Alion is aangesloten. Samen met Umbraco headquarters zorgen we, zoals ze het bij Umbraco zelf noemen, voor guaranteed peace of mind voor iedereen die Umbraco kiest!

Ontvang onze website tips als whitepaper

Ontvang 10 Praktische tips voor een snelle check of je website aan vernieuwing toe is. De tips zijn gebaseerd op 20+ jaar ervaringen als digital agency en bieden brede inzichten over data, doelgroepen, vormgeving en techniek.

Je geeft ons toestemming om je gegevens te mogen gebruiken om contact met je op te nemen nav deze whitepaper. We verstrekken je gegevens nooit aan derden.

Past Umbraco bij jouw wensen?

Hopelijk helpt dit artikel om een beter beeld te vormen bij Umbraco in vergelijking met Wordpress. Denk je dat Umbraco bij jouw wensen past? Laten we dan eens kennismaken en jouw specifieke case bespreken! Dan lopen we meteen eens samen door het CMS heen.

Robbert Vroegindeweij

Robbert Vroegindeweij

Managing Partner

Dit is ook interessant