Umbraco 10

De laatste versie van Umbracio is gebouwd op de laatste .NET technologie: .NET Core. Dat is een snellere en efficiëntere code base in vergelijking met zijn voorganger. Het framework biedt cross platform compatibiliteit, microservice integratie en een meer robuuste schaalbare ruggengraat voor webapplicaties om op te draaien.

Maar er meer nieuws

Tegelijk heeft Umbraco de manier waarop upgrades in de toekomst worden uitgerold voorspelbaarder gemaakt, met behulp van zgn. semantisch versiebeheer. Het is een beproefde en geteste ‘industry standard’ voor versiebeheer. Het algemene idee van semantisch versiebeheer is dat een versienummer laat zien of een release major, minor of een patch betreft:

 

  • MAJOR als er breaking API veranderingen zijn
  • MINOR als er functies zijn toegevoegd op een backwards-compatibele manier
  • PATCH als er backwards-compatibele bug fixes zijn

 

Dit betekent dat het versienummer van een nieuwe Umbraco release direct vertelt wat je ervan kunt verwachten. Maar ook wanneer we goed moeten opletten voor breaking veranderingen en wanneer het geen kwaad kan om te updaten.

Waarom is dit een goede zaak?

Het beheer en de afhandeling van bugs op websites wordt zo voorspelbaar en eenvoudiger. Op die manier kan er tijd worden besteed aan belangrijke patches wanneer een upgrade nodig is, en patches en kleine updates onmiddellijk kunnen worden toegepast op de website. Dit is een grote stap, zeker als je weet dat vergelijkbare platformen zoals Wordpress en Magento voor elke upgrade de tussenkomt van een ontwikkelaar vereisen.

Wat is uw voordeel van deze nieuwe versie en semantische versiebeheer?

Systeemgebaseerde bugs en nieuwe functionaliteiten veilig aan uw website kunnen worden toegevoegd zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat een bepaalde functionaliteit elders op uw website bugs veroorzaakt. Daarnaast heeft Umbraco nu ook een roadmap vrijgegeven van de te verwachten updates voorzien van de ‘lifetime’ van elke versie.

Andere leuke dingen aan Umbraco 10?

Naast het feit dat Umbraco nu het allernieuwste CMS is op .net Core 6 én de eerste versie van Umbraco op de nieuwe release cadence, is Umbraco officieel cross-platform geworden! Umbraco 10 heeft nu niet alleen volledige ondersteuning op Windows systemen, maar ook op Unix platformen. Dit opent mogelijkheden om een Umbraco website te porten naar nog meer hosting providers dan voorheen en voor een breder scala aan ontwikkelaars om mee te doen aan de open source 'goodness' van Umbraco.

Overstappen naar Umbraco 10?

We helpen je graag en goed met een website die technische én visueel bijdetijds is, maar dat vanwege Umbraco 10 ook blijft.

Niels Bovendeur

Niels Bovendeur

Creative partner

Dit is ook interessant