Contentplanning is een essentieel onderdeel van een effectief contentmarketingplan. Door je content goed te plannen, kun je ervoor zorgen dat je content op het juiste moment en op de juiste plaats wordt gepubliceerd. Maar wat is contentplanning precies?

Contentplanning is een gestructureerde vastlegging van je content activiteiten, doelen en deadlines. Door deze structuur te volgen kun je jouw contentstrategie effectief en efficiënt uitvoeren. Het zorgt ervoor dat je contentproductie en publicatie volgens plan verloopt en zorgt voor een regelmatige monitoring van de prestaties van je content.

De grootste voordelen van contentplanning

Groter bereik
Door je content op het juiste moment en op de juiste plaats te publiceren en te promoten daar waar je doelgroep is, bereik je meer mensen die er toe doen.

 

Betere doelen
Door je contentplan aan je doelen te spiegelen wordt je content effectiever. Door de resultaten van je content te meten wordt het bepalen van nieuwe doelen in de toekomst makkelijker.

 

Overzicht
Door vast te leggen welke content je wanneer en waar wilt publiceren en dit structureel bij te houden volgens een vast proces is je overzicht altijd compleet.

Hoe maak je een contentplanning?

Dat is de volgende vraag die gesteld moet worden, hier volgt een stappenplan voor een eenvoudige planning:

 

#1 Doelstelling

wat wil je gaan bereiken met je content? Meer verkeer genereren? Een groter bereik op social media? Meer leads? Door duidelijke doelen te stellen, weet je waarom de content wordt geschreven, dit helpt je om onderwerpen te bepalen die bijdragen aan deze doelen. Het voorkomt ook dat er content ontstaat die eigenlijk niet relevant is.

 

#2 Bepaal je doelgroep

Wat zijn de interesses en behoeften van de doelgroep? Wat is hun uitdaging? Waar zoeken ze op? Door deze vragen te beantwoorden wordt je lijst met onderwerpen specifiek en aansprekend.

#3 Kies de kanalen die het beste bij de doelgroep passen

Verdiep je in welke social media-kanalen en kies daaruit de kanalen die je gaat gebruiken. Mogelijk bestaat er de optie om een gastcolumn te schrijven in een vakblad of nieuwsbrief.

#4 Maak een contentkalender

Het opstellen van een contentkalender is een belangrijk onderdeel van je content planning. Plan vooruit en maak een lijst met content ideeën, deadlines en verantwoordelijken. Met een contentkalender kun je je content activiteiten gemakkelijk bijhouden en je strategie effectief uitvoeren.

#5 Meet je resultaten

Het meetbaar maken van je resultaten is belangrijk om te weten of je contentstrategie effectief is. Welke content is het vaakst gelezen? Welke content het langst? Welke kanalen waren het meest effectief? Op basis van deze gegevens kun je jouw strategie verbeteren en verder uitbouwen.

Met deze stappen kun je een effectieve content planning opstellen. Door duidelijke doelen te stellen, de juiste kanalen te kiezen en je resultaten te meten, kun je je contentstrategie verder uitbouwen en je doelen behalen. En kom je er niet uit? Bij Alion bedenken we graag de contentstrategie van jouw merk, én we helpen je met de uitvoering ervan.

Op zoek naar een sterke contentstrategie?

Benieuwd hoe deze insights en nog vele andere worden toegepast in een sterke contentstrategie? Of ben je op zoek naar een strategische inzet van je social media? Neem contact met ons op.

Niels Bovendeur

Niels Bovendeur

Creative partner

Dit is ook interessant