Laat je niet leiden door je persoonlijke voorkeur

Je hebt vast wel eens gehoord dat de kleur die je op de muur smeert effect kan hebben op je humeur. Of dat iets roods aantrekken ervoor zorgt dat je meer voor elkaar krijgt die dag. Kleuren hebben effect op hoe je merk door jouw doelgroep wordt waargenomen. De kracht van kleur is eindeloos.

 

Over smaak valt niet te twisten. Onze belangrijkste tip: bij het kiezen van jouw merkkleur gaat het niet om wat jij mooi vindt. Kleuren zijn een verlengstuk van je merkwaarden. Het is daarom belangrijk dat je weet wat het karakter van jouw merk is, welke drijfveren jouw merk heeft. Want pas als je dat helder voor ogen hebt, kun je kleur bekennen.

Kleur bekennen

Je kent de drijfveren en het karakter van je merk. Hoe bepaal je van daaruit dan welke kleur het beste is voor jouw merk? Zo staat geel voor optimisme, helderheid en warmte en blauw voor vertrouwen, kracht en betrouwbaarheid. Hartstikke handig, zo’n kleurenkaart bij het bepalen van je merkkleuren zou je denken. 

 

Helaas ligt de waarheid iets genuanceerder. De beleving bij een kleur is namelijk afhankelijk van persoonlijke ervaringen, context en cultuur. Zo associeer jij lichtblauw waarschijnlijk met lucht, geduld en vrijheid terwijl men in Oost-Azië direct aan de dood en rouw denkt. Je dit soort theorieën dus wel gebruiken, maar om te voorkomen dat je de plank mis slaat, is context bij het kiezen van je merkkleuren ontzettend belangrijk.

Ervaringen en cultuur kleuren de emotie

Als we de kleur blauw noemen en je vragen aan een luchtvaartmaatschappij te denken, waar denk je dan aan? En als we je vragen naar een frisdrank met de kleur rood? Je ziet het vliegtuig en het flesje al bijna voor je. Maar vragen we je naar een auto in combinatie met de kleur rood, dan komt het merk Coca-Cola natuurlijk niet in je op. De associatie die een kleur bij je oproept is dus sterk contextafhankelijk.  Daarnaast heeft het effect van een kleur te maken met ervaringen (de kleur van de lievelingstrui van je kalverliefde) en cultuur.

 

In Nederland denken we bij de kleur oranje bijvoorbeeld al snel aan Alion (grapje), het koningshuis of het Nederlands Elftal. Maar een paar kilometer naar het oosten of zuiden en de associatie verandert razendsnel. Wat dit voor jouw merk betekent? Natuurlijk kun je niet weten dat die ene persoon in je doelgroep de kleur groen met zijn vervelende tante associeert, maar je kunt je wel een algemeen beeld vormen van je doelgroep en hun associaties met bepaalde kleuren.

Dat is nog niet alles

Bij het selecteren van een kleur voor je merk moet je namelijk ook rekening houden met je website of product. De wisselwerking tussen kleurtonen, vorm en omgeving. En, om het nog ingewikkelder te maken, met de reactie van de doelgroep hierop. Frank Mahnke (1990) heeft deze reacties inzichtelijk gemaakt. In zijn Colour Experience Pyramid zie je met hoeveel factoren (gerangschikt van totaal onbewust naar totaal  bewust) je rekening moet houden.

 

Al met al zijn er dus behoorlijk wat factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een kleur. Gelukkig zijn onze logo designers hier goed in getraind en kunnen ze je merk niet alleen aan de juiste vormgeving helpen, maar ook aan de juiste kleur. 

Op zoek naar de juiste kleur?

Je ziet het, bij het kiezen van een kleur voor jouw merk komt veel kijken. En dan hebben we het in deze blog nog niet eens gehad over de juiste kleurencombinaties. Zeker weten dat je de juiste kleur kiest voor jouw merk? Verreweg de eenvoudigste (en als je het ons vraagt ook de leukste) manier om dat te doen is vandaag nog contact opnemen met Niels.

Niels Bovendeur

Niels Bovendeur

Creative partner

Ontvang onze advertising tips als whitepaper

Download deze handige checklist met 10 tips over het verbeteren van je digitale advertenties. Het zijn adviezen over over vormgeving, copy en het gebruik van animaties.

Je geeft ons toestemming om je gegevens te mogen gebruiken om contact met je op te nemen nav deze whitepaper. We verstrekken je gegevens nooit aan derden.

Bronvermelding
Dit is ook interessant