Zoals je wellicht weet zijn de zoekresultaten van Google afhankelijk van een complex algoritme, en dus per persoon verschillend. Maar hoe zit dat eigenlijk met Instagram, daar heb je immers mensen die jou al gevonden hebben en je volgen? Het zal geen verrassing zijn dat ook dit algoritme zeer complex is, maar dat wil niet zeggen dat deze valt te beïnvloeden en te sturen.



Het huidige algoritme zorgt ervoor dat gemiddeld maar 10% van jouw eigen volgers je organische content ziet. Zure gedachte als je de afgelopen jaren al een mooie followers base hebt opgebouwd of wanneer je juist wil beginnen met het bereiken van je doelgroep op Instagram. Het concept van regelmatig posten en hashtags werkt niet meer zoals vroeger om je bereik te vergroten en gezien te worden. Zonde van al je inspanningen zou je denken.

 

Toch is het de moeite waard om tijd te steken in het produceren en plaatsen van content op Instagram wanneer je weet dat jou doelgroep hierop actief is. Om je te helpen hebben wij een aantal tips die passen bij de werking van het huidige Instagram algoritme. Maar eerst is het goed om te weten waar kijkt het huidige Instagram algoritme naar en hoe werkt het. 

 

Alle content wordt geserveerd op basis van meest recente geplaatst. Dan kijkt het algoritme ook hoe lang jouw doelgroep nodig heeft om je content te bekijken. Hoe langer het bekeken wordt hoe meer het getoond zal worden. Je doelgroep vindt het dan kennelijk interessant. Is er (veel) interactie op een bepaalde post dan wordt deze bestempeld als (nog) interessanter. Hoe interessanter de post volgens het algoritme hoe hoger deze geplaatst wordt in de feed. Samengevat kun je zeggen dat: tijd, interesse en interactie de belangrijke key factors zijn het huidige algoritme. 

 

Hoe vertalen deze zich in de praktijk, hierbij een aantal tips die organisch dan zowel voor een campagne goed werken.

Timing

Onderzoek wanneer je volgers en/of doelgroep het meest actief zijn. Dit is het moment dat je jouw content wilt aanbieden. Des te groter de kans dat het gezien wordt en interesse wordt omgezet in mogelijke interactie. 

Interesse

Val op, maak je content zo interessant maar ook zo relevant mogelijk. Hoe sterke content eruit moet zien, daar hebben we meerdere blogposts over geschreven. Maar probeer zoveel mogelijk pixels in de feed te vullen met je content. Kies dus niet voor landscape maar portrait, geen vierkante foto’s maar foto’s met 4:5 verhouding.

 

Een goede caption is ook belangrijk en kan werken als een goede trigger. Maar waarom deze goede trigger niet plaatsen over je content of in je video? Zo wordt deze nog beter gezien.

 

Grote kans dat niet elke doelgroep dezelfde voorkeur heeft qua content type. Toch zet Instagram zelf actief in op bewegend beeld, denk hierbij aan Reels. Bewegend beeld valt immers meer op dan een stilstaand beeld. Ook heb je hier meer tijd om je content te presenteren, let wel op. Korter is beter! 

 

En vergeet ook niet de hashtags. Wanneer de juiste hashtags worden gebruikt kan niet alleen jouw doelgroep je vinden op basis van interesses. Maar het is ook een goede manier om te controleren welke content goed aanslaat.

Interactie

Je moet niet verwachten dat je doelgroep snel zal reageren met een comment onder je content. Maar je kunt dit wel stimuleren door bijvoorbeeld gebruik te maken van opties zoals polls of stel een vraag sticker. Ook het vragen om je post te delen met bijvoorbeeld een win-actie is een goede manier waar het algoritme je post bestempeld als interessant.

 

Draai de interactie ook om door zelf ook comments achter te laten bij bijvoorbeeld je doelgroep. Maar let op, zorg dat je comments oprecht zijn en waarde toevoegen. Dit is niet de plek voor verkooppraatjes of standaard comments.

 

En last but not least. Wanneer er gecomment wordt op je content vergeet dan niet te reageren.

Op zoek naar een sterke content strategie?

Benieuwd hoe deze insights en nog vele andere worden toegepast in een sterke content strategie? Of ben je opzoek naar een knaller van een social campagne? Neem contact met ons op.

Niels Bovendeur

Niels Bovendeur

Creative partner

Dit is ook interessant