Een brand story legt de verbinding tussen je doelgroep(en) en je merk. Je gebruikt het bijvoorbeeld in je pitch, je website en zelfs in je bedrijfsfilm of -animatie. Maar hoe kom je tot een goede brand story?

Merkidentiteit

De beste merkverhalen vinden hun oorsprong in de merkidentiteit. Een goed verhaal is zo niet alleen gebaseerd op de missie, visie, doelgroep en unieke waarden van het bedrijf, maar speelt ook in op de trends en actuele gebeurtenissen. Zo is het verhaal interessant voor je doelgroep én duurzaam inzetbaar. Als je hierin slaagt, creëer je een verhaal dat de persoonlijke connectie tussen het merk en je doelgroep versterkt. 

Vragenlijst

Enkele belangrijke vragen die bij de hand moet hebben bij het schrijven van een merkverhaal zijn:

  • Wat zijn de kernwaarden van je merk?
  • Wat maakt jouw product of dienst uniek?
  • Als je deze vragen beantwoord hebt, is het tijd om te overwegen wat voor effect dit heeft op je doelgroep. Waarom zouden ze geïnteresseerd zijn in jouw product of dienst? Hoe kan jouw product of dienst hun leven verbeteren?

De antwoorden op deze vragen leggen de basis voor een sterk verhaal.

Schrijven maar!

Vervolgens maak je het verhaal relevant is voor de huidige tijd. Zorg ervoor dat je up-to-date bent met wat er speelt in de wereld en je vakgebied. Beoordeel wat je concurrenten doen, bekijk de gevolgen van nieuwe wet- en regelgeving en hoe dit van invloed is op (de problemen van) je doelgroep

Nu je de inhoud van je merkverhaal hebt staan moet je ervoor zorgen dat het verhaal aantrekkelijk is. Bepaal de tone of voice die past bij je identiteit en je doelgroep. Concentreer je op één of twee persona's om de essentie zo helder mogelijk te communiceren. Schrijf het kort en krachtig op. Zorg ervoor dat het verhaal in 2 à 3 alinea’s (een halve pagina) past. Lange stukken tekst doorploegen is niemands hobby.

4 tips voor het schrijven van een goede brand story

1. Begrijp je eigen merkidentiteit. Beoordeel missie, visie en waarden en bepaal welke invloed deze hebben op de doelgroep.

 

2. Wees up-to-date met wat er speelt in de wereld, het vakgebied en de doelgroep. Wat zijn de problemen waar je merk iets aan doet en wat levert dit de doelgroep op?

 

3. Schrijf met de doelgroep in het achterhoofd. Maak bijvoorbeeld één of twee persona’s en beoordeel hoe zij het verhaal zouden lezen. 

 

4. Schrijven is schrappen. Herlees en redigeer, laat het lezen door je belangrijkste klanten en verwerk hun feedback.

Goed verhaal nodig?

We denken en schrijven graag mee. Neem contact op met onze experts voor een goed gesprek.

Niels Bovendeur

Niels Bovendeur

Creative partner

Dit is ook interessant