Een beeld zegt meer dan duizend woorden

Een gegarandeerde succesformule voor jouw merk en haar uitingen bestaat niet. Jammer maar helaas. Gelukkig zijn er wel een aantal factoren waarmee je het effect kunt beïnvloeden. Zo schreven we eerder al over de kracht van kleur en het effect van de kijkrichting van je model. In deze blog vertellen we je over nog een component waar je invloed op kunt uitoefenen; beeldgebruik. Kies je voor foto’s of toch illustratie? En waarom dan? Hieronder leggen we het aan je uit.


Met het juiste beeldgebruik pak je de aandacht, onderscheid je jouw merk en genereer je dus meer resultaat. Maar, de vraag welk beeldmateriaal het meest geschikt is voor jouw merkuitingen begint met het antwoord op een andere vraag: wat is het doel van je uiting? Wil je inspireren, informeren of activeren? Of, in andere woorden, wil je sfeer overbrengen, iets uitleggen of iets gedaan krijgen?

Inspireren

Wil je jouw doelgroep vooral inspireren met je uiting? Dan zijn sfeerfoto’s de beste optie. Het woord sfeerfoto geeft het al een beetje weg; door een aantal foto’s te laten zien, laat je mensen proeven van de sfeer die bij jouw merk hoort. Zo hebben we dit bijvoorbeeld toegepast bij Isostar en WeCare. Daarnaast kan juist gebruik van fotografie zorgen voor meer vertrouwen in jouw merk. En meer vertrouwen leidt tot meer conversie. Het is daarbij wel belangrijk dat je de juiste foto’s kiest, bij voorkeur geen stockmateriaal. Een van de grootste nadelen van stock fotografie is namelijk dat het niet persoonlijk is. Sterker nog, de kans bestaat dat jouw doelgroep de foto’s al eens ergens anders heeft gezien.

Informeren

Het cliché een beeld zegt meer dan duizend woorden geldt zeker wanneer je jouw doelgroep iets wilt uitleggen. Om dit punt te begrijpen, vragen we je terug te denken aan je laatste IKEA-meubel en je voor te stellen dat je dit met enkel tekstuele uitleg in elkaar had moeten zetten. Precies, dat maakt het meteen lastiger. Met infographics, iconen en geanimeerde illustraties combineren onze designers daarom informatie met gevoel.

 

Door de stijl en kleurstelling van jouw illustraties aan te laten sluiten op jouw brand identity voegen we ook herkenbaarheid aan je merk toe. Illustratie heeft daarnaast mogelijkheden die fotografie niet heeft. Zo kun je kleur, cijfers en beschrijvingen toevoegen. Illustraties helpen uitleggen wat met foto’s en woorden vaak te ingewikkeld blijft. Maar, je kunt illustratie ook inzetten ter verlevendiging van je content. Bijvoorbeeld een brochure of je website. Kijk maar eens hoe wij dat bij Helin hebben gedaan.

Activeren

Bij het verkopen van producten is het slim om gebruik te maken van detailfoto’s. Mensen willen graag zien wat ze kopen en het is lastig dat te laten zien zonder fotografie. Fotografie vraagt in dit geval ook minder verbeeldingskracht van je doelgroep. Dat is goed, want als jij je doelgroep te veel laat nadenken, dan haken mensen af.  De focus van het beeldmateriaal ligt op het product en details en kwaliteit zijn bij voorkeur direct zichtbaar. Je doelgroep weet hoe het product eruit ziet en het beeldmateriaal geeft daarnaast een impressie van hoe het product gebruikt kan worden.

Kortom

Net als bij veel marketingvraagstukken is er ook op de vraag ‘welk beeldmateriaal is voor mijn merk het beste’ geen eenduidig antwoord te geven. Het is wel goed om, voordat je een uiting maakt, na te denken over de effecten van beeldmateriaal op het doel dat je wilt bereiken.

 

Wil je jouw doelgroep aan je merk binden? Dan weet je nu dat het waarschijnlijk een minder goed idee is om stockfoto’s te gebruiken. Wil je iets uitleggen of ergens extra aandacht op vestigen? Dan is een illustratie het meest efficiënte medium. Met juist beeldgebruik pak je de aandacht, onderscheid je jouw merk en genereer je dus meer resultaat.

 

Lees hier verder over een slimme contentstrategie voor je merk

Advies over content

Wil je advies over jouw content? Neem dan eens contact op met onze experts, ze kunnen je er alles over vertellen en helpen je graag en snel!

Niels Bovendeur

Niels Bovendeur

Creative partner

Dit is ook interessant