Waar letten we op?

 

Feedback

Is het wenselijk dat we tussentijds werk laten zien zodat je feedback kan geven voordat het project opgeleverd wordt?

 

Time to market

Is het lanceren van het deelproduct belangrijk om snel de markt op te gaan en van daaruit verder te ontwikkelen?

 

Return on investment

Moet het ‘product’ snel gelanceerd worden en geld opleveren?

 

Budget management

Wil je in korte stappen snel bepalen hoe het budget ingezet wordt (per prioriteit) of zet je een vast totaalbudget neer?

 

Planning

Zetten we snelle korte stappen of plannen we het hele project vooruit?

 

Result

Gaan we voor deelopleveringen of één oplevermoment?

Welke aanpak past het best, via Sprints of Waterval?

Als we de factoren hebben doorgenomen, weten we welke projectaanpak het best past. We brengen dit terug in twee soorten: in Sprints (ook wel Agile, ofwel met een variabele planning en oplevering in kleine stapjes) of Waterval (traditionele manier van plannen met een vastomlijnde planning en oplevering als het eindresultaat bereikt is). De Agile filosofie staat voor leren door doen. In kleine stapjes (Sprints) succes boeken, tegenover de traditionele manier met één oplevermoment en de bekende risico’s van andere verwachtingen en overschrijding van planning en budget. Het is niet voor niets dat veel ICT-projecten de laatste jaren in Sprints uitgevoerd worden. Dit wil echter niet zeggen dat elk digitaal project beter af is in Sprints!

 

Watervallen werkt namelijk perfect voor projecten waarvan de voorwaarden, behoeften en wensen kristalhelder zijn en ook zullen blijven. Kortom: de gedefinieerde einddoelen staan heel duidelijk vast. Korte projecten lenen zich er ook goed voor. En zeker als er geen twijfel over de techniek bestaat kunnen de ontwikkelaars zelfstandig aan de slag en naar de perfecte oplevering afstevenen. Als dat de situatie is, dan werkt de Waterval-methode beter, sneller en dus ook goedkoper.

 

Zijn de wensen en het eindproduct echter nog niet helemaal helder, dan is werken in Sprints ideaal. Deze aanpak geeft alle betrokken partijen de vrijheid om mee te denken en veranderingen door te voeren als dat het eindproduct beter maakt. Ook voor grote projecten, waarbij snelheid en tussentijdse lanceringen belangrijk zijn, is deze werkwijze perfect.

 

Wij gebruiken deze aanpak bijvoorbeeld voor de realisatie complexe websites. In deze blog lees je meer over de stappen en kosten die daarbij passen.

 

En kent een project duidelijk verschillende onderdelen? Dan bespreken we zelfs een mix van beide aanpakken als dat het meest ideaal is voor het eindresultaat en het budget!

In een handig overzicht

Wanneer zetten we welke aanpak in? In een beknopt overzicht geven we de grootse verschillen weer:

 

Sprints
  • Als de voorwaarden, behoeften en wensen nog niet helemaal duidelijk zijn en bijsturen wenselijk is
  • Als het eindresultaat/product nog niet voldoende is gedefinieerd
  • Als de technologische oplossing nog moet worden uitgedacht of flexibel moet blijven
  • Als het project moeilijker op voorhand volledig te plannen is vanwege het grote aantal stakeholders
  • Als het budget niet (volledig) vast staat, o.a. afhangt van tussentijdse resultaten, prioriteiten en wensen.

 

Waterval
  • Als voorwaarden, behoeften en wensen kristalhelder zijn en niet zullen veranderen
  • Als de productdefinitie duidelijk en stabiel is
  • Als de technologische oplossing helemaal duidelijk is
  • Als het budget niet toereikend is voor fasering in Sprints en/of het budget statisch is (boven prioritering gaat).

Ontvang onze website tips als whitepaper

Ontvang 10 Praktische tips voor een snelle check of je website aan vernieuwing toe is. De tips zijn gebaseerd op 20+ jaar ervaringen als digital agency en bieden brede inzichten over data, doelgroepen, vormgeving en techniek.

Je geeft ons toestemming om je gegevens te mogen gebruiken om contact met je op te nemen nav deze whitepaper. We verstrekken je gegevens nooit aan derden.

Wat kunnen we voor jou doen?

Speel je zelf met nieuwe digitale wensen? Vraag ons dan naar de mogelijkheden en daag ons gerust uit om je te overtuigen van de juiste oplossing en projectaanpak. Ongeacht het soort digitale project, samen maken we er een succes van!

Tim van Spronsen

Tim van Spronsen

Team Lead

Email

tim@alion.nl
Dit is ook interessant