Wat is een multisite of multi-site omgeving en waarom is het handig?

We spreken over een multi-site omgeving, ook wel een ‘multisite’ genoemd, als je twee of meer websites of webshops hebt die een gemeenschappelijke basis delen. De lay-out van de sites kan daarbij verschillen. Vaak is het doel om eenvoudig, op een uniforme manier, een groter aantal websites of webshops te kunnen opzetten of beheren. Denk bijvoorbeeld aan separate websites per merk, product of dienst. Maar ook geografisch, bijvoorbeeld een website per land of provincie. Daarnaast kun je denken aan acties of campagnes, waarvoor aparte (landings)pagina’s per branche of doelgroep nodig zijn.

De meest gangbare multi-site principes

En zijn meerdere manieren waarop je een multi-site omgeving kunt inrichten. We noemen enkele gangbare principes.

Het whitelabel principe
  • Meerdere sites
  • 1 gedeelde codebase
  • 1 centraal content management systeem

Deze opzet komen we bijvoorbeeld vaak tegen bij e-commerce toepassingen. Vanuit één back-end worden dan meerdere specialistische websites beheerd, die er grotendeels hetzelfde uitzien, op de achtergrond gebruik maken van dezelfde productcatalogus, maar waar wel individuele wijzigingen per webshop mogelijk zijn (bijvoorbeeld in de producttarieven, voorwaarden, veelgestelde vragen, contactinformatie).

Dit ‘whitelabel’ principe hebben wij bijvoorbeeld toegepast voor LoyaltyCare. In een multi-webshop omgeving kunnen eenvoudig nieuwe loyaliteitsacties worden opgezet, die allen gebruik maken van een gedeeld back-end waarin centraal de artikelen en content voor alle subsites worden beheerd.

Het dealerprincipe
  • Meerdere (sub)sites
  • 1 gedeelde codebase
  • 1 of meerdere content management systemen

Dit principe geldt als er meerdere websites (of subsites) dienen te bestaan die structureel op elkaar lijken, maar waarvan de inhoud over het algemeen flink verschilt. Denk maar aan websites van koepelorganisaties, of organisaties met regionale websites die sterk op elkaar lijken.

Sites met grote overeenkomsten in structuur, opbouw en soorten inhoud, maar de eigenlijke inhoud wordt veelal door verschillende personen of teams beheerd. Een hoofdkantoor of moederbedrijf verzorgt in dit scenario bijvoorbeeld de infrastructuur, en subsites worden beheerd vanuit land- of regiokantoren. Maar ook op kleinere schaal is dit principe goed toepasbaar. Zo bouwden wij bijvoorbeeld voor Etos een multisite waarin jaarlijks de nieuwe brandguide (als subsite) wordt toegevoegd, inclusief de actuele beeldbank.

Het ‘baseline’ principe
  • Meerdere (sub)sites
  • 1 gedeelde codebase
  • Meerdere content management systemen

Deze aanpak lijkt ergens heel traditioneel. Elke website heeft hier zijn eigen CMS. Deze werkwijze komt van pas als een organisatie de wens heeft om verschillende websites te kunnen opzetten en beheren, waarbij zowel de inhoud als de structuur van de sites weinig tot niets met elkaar te maken hebben, maar waarbij het wel gewenst is om op een uniforme manier te werken én om efficiëntie te bereiken. Bijvoorbeeld door uitbreidingen voor één van de sites ten goede te kunnen laten komen aan de andere sites. Om dat mogelijk te maken wordt er gewekt met een centrale, gedeelde codebase (de ‘baseline’) van waaruit elke nieuwe installatie plaatsvindt.

Een typisch kenmerk van deze werkwijze is dat inhoud, gebruikers en data volledig gescheiden zijn. De sites hebben elk hun eigen hostingomgeving (meestal binnen een grotere cloud-infrastructuur) en zaken als benodigde capaciteit, geografische hosting-regio, SLA’s en dergelijke kunnen per website afzonderlijk worden ingeregeld en afgesproken.

Welke vorm past bij jouw project?

Het ligt misschien voor de hand om het beheer van afzonderlijke websites te willen samenbrengen in één CMS. Immers: netjes alle content, users en rechten op één plek ingesteld. Lekker overzichtelijk en ‘onder controle’. Met oog op IT-kosten is het goed mogelijk dat je multi-site afweging begint met deze argumenten, want een belangrijk voordeel van multi-site en multi-domein oplossingen gaat over het minder complex en minder kostbaar maken van het IT landschap. Maar als we kijken naar andere stakeholders voor wie de websites een functie vervullen, dan zien we ook argumenten die pleiten voor een andere aanpak.

Als marketeer verwacht je bijvoorbeeld met name flexibiliteit en een korte time-to-market voor nieuwe functionaliteiten. Maar als een stukje custom functionaliteit op de ene subsite nodig is, maar niet op de andere, kan snel een probleem ontstaan met de uniformiteit van het systeem. Je efficiënt gebouwde multisite-systeem kan al snel niet meer voldoen aan de eisen van de tijd, óf het systeem wordt, tegen beter weten in, uitgebreid met ‘uitzondering op uitzondering’. Een nachtmerrie voor programmeurs, en op enig moment is het systeem een onbruikbare spaghetti van code geworden. Back to the drawing board... want zo wordt goedkoop snel duurkoop.

Kijk daarnaast eens naar het leven van de beheerders of contentmanagers. In een omgeving met meer beheer- en instelmogelijkheden wordt het beheren van de content er niet gemakkelijker op. Het bewaken van de “editor experience” is bij ons altijd een belangrijk onderdeel van de overweging. Vergeet niet dat de content de website relevant maakt en houdt. Juist op het vlak van content management moet de weg dus vrij zijn van obstakels en nodeloze complexiteit.

Multi-site omgevingen in Umbraco CMS

Alion is specialist in het CMS Umbraco. Dit gebruiksvriendelijke CMS biedt een uitstekende oplossing om vanuit een centraal platform meerdere websites te onderhouden. Een noemenswaardige ontwikkeling van Umbraco in de context van multisites is de zogenaamde ‘baseline’ functionaliteit. Het komt neer op het definiëren van een master-website die de basis (baseline) kan vormen voor andere websites. In de master-website ligt alle functionaliteit vast die je wil kunnen gebruiken in nieuwe sites. Denk aan stijl, datastructuur, beheerelementen.

Wordt er functionaliteit aan de master-website gewijzigd of toegevoegd? Dan upgrade je met één druk op de knop het fundament van alle sites die gebaseerd zijn op die bewuste baseline. Aan het updaten van de omgevingen komt dus nauwelijks repeterend handwerk te pas. Het onderhouden van tientallen of zelfs honderden websites is op deze manier zeer efficiënt mogelijk.

Overleg met onze specialisten

We helpen je graag om te bepalen hoe jouw ideale multi-site architectuur eruit ziet. Een goede eerste vraag is om je af te vragen of je met één content management systeem (en zonodig: één content database) werkt, of dat elke aparte website een eigen CMS (en eigen database) krijgt. Om het antwoord op die vraag te vinden, kun je kijken naar de belangen van de verschillende gebruikers / stakeholders waarvoor de website(s) een probleem gaan oplossen.

Uit de behoeften van alle stakeholders zal blijken hoeveel individuele vrijheid je wenst te hebben op de afzonderlijke sites, en op welk technisch niveau die vrijheid dient te bestaan. Zijn er bijvoorbeeld per sub-website individuele wijzigingen verwacht in datastructuur? Dan kun je misschien beter kiezen voor een opzet waarbij elke subsite een eigen CMS en database krijgt. Zo gaat je multi-site architectuur nooit averechts werken.

Een goede multisite architectuur ontstaat niet ‘overnight’! We denken graag met je mee. Wil je er met onze specialisten verder over praten? Neem dan gerust vrijblijvend contact op, dan maken we een afspraak en duiken we in jouw specifieke situatie.

Ontvang onze website tips als whitepaper

Ontvang 10 Praktische tips voor een snelle check of je website aan vernieuwing toe is. De tips zijn gebaseerd op 20+ jaar ervaringen als digital agency en bieden brede inzichten over data, doelgroepen, vormgeving en techniek.

Je geeft ons toestemming om je gegevens te mogen gebruiken om contact met je op te nemen nav deze whitepaper. We verstrekken je gegevens nooit aan derden.

Ook een happy marketeer worden? ;-)

De mogelijkheden en het gemak van dit open source CMS maken dat marketeers graag met Umbraco werken. Wil je er meer over weten, gewoon eens een demo zien of ons direct uitdagen voor jouw digitale wens? Neem dan contact op met Kezia.

Kezia Sieters-Jansen

Kezia Sieters-Jansen

Accountmanager

Dit is ook interessant