Patiëntenorganisaties

Een patiëntenorganisatie is vaak opgericht door patiënten, hun families en verzorgers om specifieke aandoeningen of ziekten te vertegenwoordigen en de belangen van patiënten te behartigen. Deze organisaties richten zich op het bieden van ondersteuning, voorlichting, educatie, pleiten voor beleidsveranderingen en het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor mensen die getroffen zijn door een bepaalde ziekte of aandoening.

Patiëntenorganisaties werken vaak nauw samen met gezondheidszorgprofessionals, beleidsmakers en andere belanghebbenden om te zorgen voor een betere zorg voor hun leden en de bredere gemeenschap. Ze spelen ook een belangrijke rol in het vergroten van het bewustzijn van bepaalde aandoeningen en ziekten, het bevorderen van de gezondheid en het verbeteren van de kwaliteit van leven voor patiënten en hun families. Dit zijn de vijf uitdagingen die wij voor patiëntenorganisaties zien én de digitale oplossingen die ze erbij kunnen gebruiken:

1. Financiering

Patiëntenorganisaties zijn vaak afhankelijk van subsidies en donaties om hun activiteiten te financieren. Dit kan leiden tot onzekerheid over de toekomstige financiering en kan de organisaties beperken in hun vermogen om langdurige projecten op te zetten.

 

Door online donatie campagnes op te zetten of crowdfunding-platforms te gebruiken om geld in te zamelen kan er toch voor voldoende kapitaal worden gezorgd. Bovendien kunnen digitale middelen het mogelijk maken om online evenementen te organiseren, zoals webinars, waarmee een organisatie inkomsten kan genereren.

2. Zichtbaarheid en bekendheid

Patiëntenorganisaties kunnen er een behoorlijke kluif aan hebben om hun boodschap goed over te brengen aan het publiek. Dit kan te wijten zijn aan beperkte capaciteit voor marketing en communicatie, maar ook aan een gebrek aan begrip van de (digitale) mogelijkheden die er voorhanden zijn.

 

Een goed ontworpen website, game, uitleganimatie, of campagne kan de zichtbaarheid en bekendheid van patiëntenorganisaties vergroten door informatie over hun missie, programma's en diensten te verstrekken en verhalen van patiënten te delen.

 

Online marketing, waaronder zoekmachine optimalisatie (SEO), sociale media-marketing en e-mailmarketing, kan ook worden gebruikt om de zichtbaarheid en bekendheid van de organisaties te vergroten.

3. Data

Patiëntenorganisaties zijn vaak afhankelijk van data om hun onderzoek en activiteiten te ondersteunen. Het kan moeilijk zijn om toegang te krijgen tot de juiste gegevens, vooral als deze zich in de systemen van zorgverleners of andere organisaties bevinden. Bovendien kunnen privacykwesties en juridische beperkingen de toegang tot gegevens verder bemoeilijken.

 

Digitale middelen kunnen patiëntenorganisaties helpen toegang te krijgen tot de juiste gegevens. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door het gebruik van elektronische patiëntendossiers en patiëntenregisters die online toegankelijk zijn. Online enquêtes en peilingen kunnen ook worden gebruikt om gegevens te verzamelen van patiënten en andere belanghebbenden.

4. Vrijwilligers

Het werk dat organisaties doen is vaak (deels) afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. Het werven en behouden van voldoende vrijwilligers kan tijdrovend zijn en kan afhangen van factoren zoals de zichtbaarheid en bekendheid van de organisatie en de aard van het werk dat moet worden gedaan.

 

Een goede plek waar vrijwilligers gekoppeld worden aan initiatieven is bijvoorbeeld NLvoorelkaar. NLvoorelkaar is een platform dat is opgezet om vraag en aanbod van vrijwilligerswerk in Nederland bij elkaar te brengen. Patiëntenorganisaties kunnen hier hun vacatures voor vrijwilligerswerk plaatsen. Geïnteresseerden kunnen de beschikbare vacatures bekijken en zich aanmelden.

Een ander digitale middel dat helpt bij binden van vrijwilligers zijn online tools zoals Slack. Slack is een online samenwerkingstool die je kunt gebruiken om vrijwilligers efficiënter te laten samenwerken. Effectief communiceren met andere teamleden, taken toewijzen en de voortgang van projecten bijhouden helpt om het werk minder tijdrovend, en dus leuker te maken. Zo kan dit helpen om potentiële vrijwilligers aan te trekken die op zoek zijn naar een gestructureerde en georganiseerde werkomgeving.

 

Daarnaast bieden verschillende e-learningplatforms en trainingen, zoals Coursera en LinkedIn Learning, online training en opleiding aan voor vrijwilligers. Deze platforms bieden een breed scala aan cursussen en trainingen die kunnen helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden en kennis die nodig zijn voor vrijwilligerswerk. Patiëntenorganisaties kunnen deze platforms gebruiken om hun vrijwilligers op te leiden en te trainen en zo de kwaliteit van het werk van vrijwilligers te verbeteren.

5. Samenwerking met andere belanghebbenden

Patiëntenorganisaties werken vaak samen met andere belanghebbenden, zoals zorgverleners, beleidsmakers en farmaceutische bedrijven. Het kan moeilijk zijn om deze samenwerkingen tot stand te brengen en te onderhouden, omdat verschillende partijen vaak verschillende doelen en belangen hebben.

 

Digitale middelen zoals online samenwerkingsplatforms en webconferenties kunnen patiëntenorganisaties helpen samen te werken met andere belanghebbenden, ongeacht hun locatie. Het gebruik van social media-kanalen kan ook de communicatie en het delen van informatie met andere belanghebbenden vergemakkelijken.

Alion helpt patiëntenorganisaties

Alion werkt vanuit de intrinsieke motivatie: ‘merken helpen om mensen te helpen’. Daarom helpen we patiëntenorganisaties bij het aanpakken van hun uitdagingen door het ontwikkelen van digitale oplossingen, zoals effectieve websites, slimme inzet van social media, online campagnes en e-mailmarketing. Deze digitale middelen helpen om een groter publiek te bereiken, het vergroten van de betrokkenheid van leden en vrijwilligers, en het verbeteren van de efficiëntie van interne communicatie.

We helpen graag!

Wil je de digitale aanwezigheid van jullie patiëntenorganisatie verbeteren en de uitdagingen aanpakken? Neem dan vandaag nog contact op met Niels en ontdek hoe digitale oplossingen jullie organisatie kunnen helpen.

Niels Bovendeur

Niels Bovendeur

Creative partner

Dit is ook interessant