Nathan Curtis, oprichter van UX bureau EightShapes en auteur van meerdere boeken over dit onderwerp, beschrijft een design system als volgt:‘A design system offers a library of visual style, components, and other concerns documented and released by an individual, team or community as code and design tools so that adopting products can be more efficient and cohesive.’
Losjes vertaald: een design system is een collectie van richtlijnen, design componenten en documenten die het mogelijk maken om makkelijk(er) meerdere en coherente interfaces te ontwikkelen. “Ok, een styleguide dus”, hoor ik je denken. Nee, het is geen styleguide of huisstijl. Althans: het zit erin, maar een design system omvat veel meer dan de regels over kleurgebruik en typografie.
Een design system is een levende collectie van componenten die continu wordt geoptimaliseerd en zowel door ontwerpers als ontwikkelaars gebruikt kan worden. Het brengt huisstijl en interactie ontwerp samen op één plek; in ontwerp én in code. Zo hoeven vaste componenten zoals knoppen of invulvelden niet steeds opnieuw bedacht en gemaakt te worden, maar kunnen ze direct geïmplementeerd worden.
Klinkt helemaal top! Toch?
Als een design system eenmaal is opgezet, biedt het veel voordelen. Maar dat opzetten is nog wel een ding. Dit is een proces dat veel tijd, energie en vooral ook kennis vereist. Het resultaat (een collectie van componenten) vormt het fundament voor alle interfaces in de customer journey. Ze bepalen de ervaringen van al jouw gebruikers. Het is super-belangrijk dat hier goed over nagedacht wordt. Daarna is het zaak dat alle componenten ontworpen, gebouwd, getest en gedocumenteerd worden zodat iedereen er mee kan werken. En dat laatste betekent dus ook: alle belanghebbenden moeten bekend zijn met de werkwijze. Marketeers, engineers, etcetera. Een goede implementatie vergt dus de nodige energie.
Ja. Het kost tijd, maar als het eenmaal staat, levert het heel veel winst op. Waar designers nu vaak nog naar een blanco Sketch artboard zitten te kijken bij ieder nieuw product, hebben ze met een design system een volledige collectie UI elementen ter beschikking. Hierdoor is er altijd eenheid in al je digitale producten, van landingspagina’s tot apps. Ook als je design team ineens verdubbelt, of als je de ontwikkeling bij een andere partij legt, weet je zeker dat het aansluit bij de rest van je interfaces. En misschien nog wel het grootste voordeel: Concepten worden sneller gemaakt en sneller getest. De user experience kan nu razendsnel geoptimaliseerd worden.
"A style guide is an artifact of design process. A design system is a living, funded product with a roadmap and backlog, serving an ecosystem."
Nathan Curtis
Editor of Eightshapes
Als je het ons vraagt, is dit nog maar het topje van de ijsberg. Hoewel steeds meer bedrijven bezig zijn met het ontwikkelen van hun eigen design system, staat het bij de meesten nog in de kinderschoenen. Dit kun je zien aan de pioniers op dit vlak, zoals Airbnb. Zij zijn al bezig met de volgende stap, waarbij ze met behulp van artificial intelligence hun design system eigenlijk al het werk laten doen. De bedenker hoeft alleen maar te schetsen of uit te schrijven wat er in de interface moet komen, en het systeem zet het om in werkende componenten uit de collectie.
Als alles geautomatiseerd kan, zijn digital agencies dan nog wel nodig? Hoewel er veel discussie is over wat de toekomst van digitaal ontwerp is, zijn wij van mening dat design systems ons juist de ruimte geven om na te denken over waar het echt om gaat: de optimale gebruikerservaring. Hier kan het verschil gemaakt worden tussen ‘goed genoeg’ en grandioos.
Interesse in een design system voor jouw merk? We gaan graag met je in gesprek om te kijken wat we voor jou kunnen betekenen.