De basis van Design Sprints

Nog even kort wat een Design Sprint is: bij Alion is het een proces om snel grote uitdagingen op te lossen, nieuwe producten te ontwikkelen of bestaande producten uit te breiden. Zo worden projecten, die anders maanden in beslag nemen, gecomprimeerd in slechts vier/vijf dagen. Je bespaart enorm veel tijd en dus geld. Maar bovenal ben je snel online, snel in business. Het maakt dat je vrijwel direct in kan spelen op nieuwe ontwikkelingen en kansen. Mijn collega Stephen vertelt je in dit artikel meer over Design Sprints. Wanneer het handig is en wanneer juist niet.

Intense samenwerking, van offline naar online

In de meeste gevallen, zeker bij nieuwe klanten, is het goed om elkaar ‘in het echt’ te spreken. Bij ons in hartje Delft of juist bij de klant op kantoor om de werksfeer te proeven. Voor de uitvoer is zelfs vaak een intense samenwerkweek in één ruimte nodig. Sommige situaties maken dat dit niet of lastig te realiseren is. Denk aan langere reistijden, misschien wel blessures of een extreme situatie zoals de coronatijd. Dit vraagt om een andere projectaanpak. Hiervoor kijken we naar de essentie van het contact en wat er nodig is om samen hetzelfde resultaat te bereiken. Het betekent dat we zoveel mogelijk van de Design Sprint intact te houden, maar dit vertalen naar een volledig digitale aanpak.

Digitale tools bij Design Sprints

Videocalls en virtueel whiteboards zijn onze steun en toeverlaat in tijden van digitaal samenwerken. Voor beeldbellen maken we onder meer gebruik van Google Hangouts, Zoom of Microsoft Teams. In afstemming met de klant bepalen we welk programma het meest geschikt is en waar zij bekend mee zijn. Virtuele whiteboards en post-its plakken is een feestje met het programma Miro. Dit vervangt 1 op 1 de fysieke variant (het biedt stiekem zelfs meer).

Deze programma’s zijn middelen om samenwerkingen online voort te zetten. In de aanpak schuilt de kracht. We willen de snelheid en efficiëntie van Design Sprints namelijk niet verliezen. We bewaken misschien nog wel strakker dan gebruikelijk de planning en zorgen dat ieders input aan bod komt ongeacht beschikbaarheid. Het grote voordeel is zelfs dat we meer leden van ons team en aan klantzijde bij het project kunnen betrekken, omdat werken op locatie niet meer nodig is. Deelnemen aan videocalls is voor iedereen, vanaf welke plek dan ook, heel eenvoudig.

 

Afstemming en creatie verlopen op deze manier net zo snel en efficiënt als anders. In de laatste stappen komen de usabilitytests aan bod. We zorgen dat die ook virtueel uit te voeren zijn, in de vorm van opdrachten of live sessies. Met onze regie en de inzet van platformen als Maze en Lookback verlopen deze tests vlekkeloos.

Op afstand samenwerken, wat betekent het verder in de praktijk?

Volledig op afstand samenwerken bij Design Sprints vraagt om een andere aanpak. Fysiek of digitaal overleg heeft nu eenmaal een andere impact. Wat we zoal doen:

  • We korten de sessie in, zo behouden we efficiëntie en flexibiliteit.
  • We lassen meer pauzes in. Op tijd even de benen strekken, weg van het scherm en het biedt flexibiliteit/ruimte voor uiteenlopende thuissituaties.
  • Extra aandacht voor ieders inbreng, we geven de deelnemers in de gesprekken/discussies eigen spreektijd/-ruimte. Offline komt het wel aan bod, online moet je het strakker organiseren.
  • Kan iemand niet deelnemen aan een live sessie? Dan zorgen wij er voor dat hun input meegenomen wordt (bijvoorbeeld door opdrachten buiten de sessie om).
  • Ook buiten de sessies worden opdrachten (huiswerk;-)) uitgedeeld, waarna we de resultaten online bespreken. Dat werkt heel efficiënt.

Laat projecten niet liggen, pak ze juist op!

Ben je benieuwd hoe wij samen jullie idee of wens volledig op afstand realiseren? Of hoe wij ons proces op maat maken voor jouw uitdaging? Neem contact op met Tim (strateeg).

Tim van Spronsen

Tim van Spronsen

Team Lead

Email

tim@alion.nl
Dit is ook interessant