Wat is een Design Sprint en waarvoor gebruik je het?

 

Vijf dagen knallen

Een Design Sprint is een proces van vijf dagen, waarin een (ontwerp)vraagstuk kan worden beantwoord door te werken volgens een vast recept. Het principe is bedacht en ontwikkeld binnen Google Ventures en is in korte tijd een zeer populaire methode geworden om te innoveren. Als je meer wil weten over de achtergrond, of zelf een Design Sprint wil organiseren, lees dan eens het boek 'Sprint' van Jake Knapp.

 

Niet alleen voor visuals

Hoewel de naam anders kan doen vermoeden, gebruiken we een Design Sprint niet alleen maar om tot visuele ontwerpen te komen. Het is in de eerste plaats een werkwijze voor teams om snel en effectief een vraagstuk te onderzoeken en antwoorden te krijgen. Bij Alion zetten we Design Sprints in voor uiteenlopende vraagstukken:

  • Het oplossen van je grootste business challenge
  • Toetsen hoe kansrijk een nieuw idee is
  • Bestaande oplossingen verbeteren
Elke dag resultaat

 

Tijdens een Design Sprint werken we volgens een vast programma. Alle activiteiten zijn erop gericht om focus en snelheid te creëren, politiek te verminderen en samenwerking tussen verschillende expertises te vergroten. De nadruk ligt op het krijgen van antwoorden en uitkomsten.

 

Dag 1:

Meer begrip We definiëren het ontwerpprobleem en kiezen zonodig een focusgebied.

 

Dag 2: Oplossingen

De mogelijke oplossingen worden bedacht en vastgelegd.

 

Dag 3: Beslissingen

We kiezen de oplossing die zal worden doorontwikkeld tot testbaar prototype.

 

Dag 4: Een prototype

Er wordt een zo realistisch mogelijk prototype gebouwd.

 

Dag 5: Testresultaten

Het prototype wordt getest met gebruikers en er worden conclusies getrokken uit de resultaten. Top of flop? Het resultaat waarmee je de Design Sprint afsluit, kan variëren. Soms eindig je met een geweldig kansrijk idee, soms met een nieuw inzicht/nieuwe richting, en soms met de conclusie dat het idee niet werkt. In alle gevallen heb je echter in korte tijd een waardevol inzicht. Een inzicht dat je in een traditioneel proces pas na lange tijd (en grote investeringen) zou hebben gehad. En dat is precies waarom wij fan zijn van de Design Sprint. Door de hoge efficiëntie is het een snelle en voordelige manier om ideeën en concepten te laten ontstaan en om bedachte toepassingen te valideren vóórdat er wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling.

Wat maakt een Design Sprint zo waardevol?

 

De mensen

Tijdens een goed georganiseerde Design Sprint worden er mensen met elkaar verbonden die niet dagelijks bij elkaar zitten. Management, operations en/of marketing worden gekoppeld aan design-denkers en ontwikkelaars. Ze zitten met onverdeelde aandacht in één ruimte bij elkaar en werken samen aan een gezamenlijke uitkomst.

 

De deadline

Het faciliteren van focus en daadkracht maakt dat er gegarandeerd besluiten worden genomen, waardoor het project altijd eindigt met een uitkomst.

 

Het prototype

Een Design Sprint eindigt niet alleen met een zichtbaar en testbaar resultaat, maar ook het testen zélf vindt plaats binnen de 5 dagen van de sprint. Het resultaat van je Sprint is dus echt een gevalideerd inzicht in de haalbaarheid van je idee.

"In teamverband genereren we ideeën, we schetsen oplossingen, bouwen een prototype en testen het met gebruikers. Zo levert elke dag waardevolle resultaten op."

Wanneer is een Design Sprint nuttig?

Wij adviseren een Design Sprint over het algemeen in deze situaties:

 

✔️ Als er belangrijke keuzes moeten worden gemaakt, waar veel van afhangt.

Denk bijvoorbeeld aan het valideren van de levensvatbaarheid van een idee, voordat er grote investeringen worden gedaan in de ontwikkeling.

 

✔️ Als er weinig tijd beschikbaar is.

Binnen 5 dagen een gevalideerd resultaat. Zegt dat genoeg? 😉 Een Design Sprint kan een geweldige manier zijn om een project te kickstarten. Zo begonnen we bijvoorbeeld de website-ontwikkeling voor CEAD met een Design Sprint.

 

✔️ Als je vastloopt met je idee.

...en het tijd is voor een frisse blik van meerdere en/of andere mensen.

Wanneer niet?

Een Design Sprint is niet altijd de beste aanpak. In deze gevallen zijn andere methoden wellicht beter geschikt:

 

❌ Als de behoefte al vaststaat.

Kun je op je klompen aanvoelen dat je idee goed is? Dan gaat een Design Sprint je niet veel nieuwe inzichten meer bieden. Als alléén de haalbaarheid of moeten worden, zijn andere methoden beter geschikt.

 

❌ Bij te weinig capaciteit

Als niet alle stakeholders beschikbaar zijn, of als je verwacht dat er geen capaciteit is om met de uitkomsten van de Design Sprint verder te gaan, dan is een Design Sprint niet de way to go.

Meer weten?

Kunnen we je helpen met een Design Sprint?

Tim van Spronsen

Tim van Spronsen

Team Lead

Email

tim@alion.nl
Niels Bovendeur

Niels Bovendeur

Creative partner

Dit is ook interessant