Wat is een goede call-to-action?

First things first, voordat we de inhoud induiken geven we eerst antwoord op de vraag: ‘wat is een call to action’? Een call-to-action (CTA) is een tekst, button of afbeelding waarmee je jouw bezoekers vraagt een handeling uit te voeren, letterlijk een oproep-tot-actie dus. Met een goede CTA zorg je ervoor dat potentiële klanten door jou gewenst gedrag vertonen. In dit artikel focussen we ons op een CTA op jouw website. Maar, je kunt ze ook tegenkomen in print of digitale advertenties.

Wat, waar, waarom?

De CTA is een belangrijk onderdeel van conversie ratio optimalisatie en grotendeels bepalend voor de effectiviteit van jouw website. Met een CTA vertel je jouw  potentiële klant namelijk wat er  moet gebeuren.  Het kenmerk van een goede CTA? Een goede CTA motiveert de bezoeker om ook echt over te gaan tot de gewenste actie. Aan websitebezoekers vertellen wat ze, waar moeten doen, dat lukt vaak nog wel. Maar in veel CTA’s ontbreekt het waarom.

Hoe maak je een goede CTA?

Het maken van de juiste CTA’s is niet eenvoudig. Daarom helpen we je graag op weg met een aantal tips:

Bepaal je doel

Je kunt moeilijk aanzetten tot actie als je niet precies weet wat je van jouw bezoekers verwacht.

Denk daarom eerst na wat je met jouw CTA wilt bereiken. Is de CTA die je gaat maken bedoeld als conversiestarter? Wil je bezoekers informeren? Of wil je hen misschien op de juiste manier door jouw website heen leiden?

Kies de juiste woorden

Gebruik persoonsvormen en urgentie. Door te schrijven in de ‘ik-vorm’ maak je jouw CTA bijvoorbeeld persoonlijker en woorden als ‘nu’, ‘vandaag’ of ‘snel’ creëren een gevoel van urgentie bij jouw bezoeker. Kies daarnaast voor een actieve schrijfstijl en wees zo specifiek mogelijk. Dus niet: ‘download hier’ maar ‘download hier onze whitepaper’.

Laat je CTA’s opvallen

Zoals kleren de man maken, zo kunnen kleuren, positie en omliggende elementen je CTA maken of breken. We schreven het al in onze intro: als het om websites gaat, staat geen enkel element op zichzelf. Alle elementen hebben effect op elkaar en spelen een rol in elkaars slagen of falen. Daarom is het ook bij een CTA van belang dat je niet alleen rekening houdt met de knop. Elementen als achtergrondkleur, omringende afbeeldingen en tekst zijn belangrijk.

Testen, testen, testen

Het leuke van testen is dat het eindresultaat er altijd beter van wordt. Een test laat zien wat er ‘mis is’ of beter kan. Je kunt daarbij denken aan zogenaamde A/B-tests of aan user testing. Bij user testing gaan echte gebruikers (onderdelen van) je website testen. Was direct duidelijk wat van hen werd verwacht? Nodigde jouw CTA voldoende uit om door te klikken? Aan het eind van een user testing traject heb je antwoord op deze en andere belangrijke vragen.

Ontvang onze advertising tips als whitepaper

Download deze handige checklist met 10 tips over het verbeteren van je digitale advertenties. Het zijn adviezen over over vormgeving, copy en het gebruik van animaties.

Je geeft ons toestemming om je gegevens te mogen gebruiken om contact met je op te nemen nav deze whitepaper. We verstrekken je gegevens nooit aan derden.

En, actie!

Je weet nu waar een goede CTA aan moet voldoen. Tijd om zelf in actie te komen. Bepaal je doel, verplaats je in je potentiële klant en blijf verbeteren totdat je bij de perfecte CTA uitgekomen bent. Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op!

Niels Bovendeur

Niels Bovendeur

Creative partner

Dit is ook interessant