Wat is een contentstrategie?

Als merk gebruik je ‘content’ om je verhaal te vertellen, nieuws te verkondigen, zichtbaar te zijn op verschillende kanalen. Vaak met het doel om je doelgroep zo goed mogelijk te bereiken, een zo hoog mogelijke positie bij de zoekresultaten van Google te behalen of om als autoriteit in de markt bekend te staan.

 

Voor Alion betekent ‘content’ letterlijk inhoud, in de vorm van tekst, beeld en beweging. De contentstrategie is dan het doelgerichte plan waarin is vastgelegd welke content je op welke momenten en op via welke kanalen publiceert. Daarnaast zegt de strategie vaak iets over de manier waarop de content is geschreven, bijv. de tone of voice, of de stijl waarin de content zich manifesteert.

Maak je doel superconcreet

Een goede contentstrategie staat in het teken van één of meerdere doelen en je doelgroep. Daarom is het van belang om deze zaken eerst duidelijk te formuleren. Let daarbij op dat je je doelen concreet maar ook uitdagend genoeg stelt.

 

Je doel kan bijvoorbeeld zijn om ‘2 artikelen per week te publiceren’, dat is een goed meetbaar doel, maar het halen ervan zegt niets over je grotere doelstelling. Bijvoorbeeld het aantrekken van leads voor je product of dienst. Hoe concreter hoe beter;

 

  • 1 artikel per week over de problemen van je doelgroep en hoe je product of dienst deze oplost zodat prospects contact opnemen
  • én 1 artikel per week over de cultuur binnen je bedrijf om je vacatures meer aandacht te geven

 

Dat is al beter, nu weet je al wat je te doen staat en vooral waarom dat bijdraagt aan je doelen. Deze doelen verschillen natuurlijk per merk, maar zijn altijd meetbaar om te kunnen beoordelen of het doel wordt behaald.

De inhoud: maak het relevant

Waar loopt je doelgroep tegenaan? Welke problemen en uitdagingen hebben ze? Hoe helpt het product of je dienst hierbij? Dit zijn goede vragen die je helpen met de volgende stap: welke content ga je schrijven?

 

Een goed startpunt zijn de zoekwoorden die je doelgroep gebruikt. In de statistieken van je website kun je zien waar je bezoekers momenteel veel op zoeken. Met deze keywords kun je in een analyse bepalen hoe deze woorden kunnen bijdragen aan je doelstelling, maar ook hoe goed je op deze zoekwoorden scoort in Google én welke alternatieve zoekwoorden er nog te winnen zijn. Op basis hiervan stel je je prioriteiten en heb je een mooie lijst waarmee je kan starten.

 

Je zou nu al kunnen beginnen met schrijven, maar nog even geduld!

Media / kanalen: publiceer op de juiste plek

Je content moet natuurlijk op de plek komen waar je doelgroep ook is. Dan is je kans op relevant bereik het grootst. Een goede doelgroepanalyse helpt hierbij. Zo kom je te weten of er bepaalde kanalen, social media platformen of uitgevers zijn waar je in ieder geval zichtbaar moet zijn, maar ook op welke momenten (is dat ‘s avonds? in het weekend? overdag). In ons voorbeeld zitten de beslissers bij maakbedrijven waarschijnlijk bij specifieke vakliteratuur, -blogs en sociale media met een professionele insteek.

 

Een goede zoekrichting kan dan zijn om de eigen artikelen niet alleen op de eigen kanalen (eigen blog, LinkedIn en twitter) te publiceren, maar ook te zoeken naar kanalen binnen de branche. Is het mogelijk om een gastauteur te worden bij een relevante publicatie in de branche? Is er een mogelijkheid om een blog te starten samen met een partner in een relevante (aansluitende) markt?

 

Bovenstaande opties zijn goede voorbeelden van ‘owned media’, het zijn plekken waar je je eigen content kunt publiceren. Een aanvullende strategie om een groter bereik te krijgen kan zijn om het artikel verder te promoten. Bijvoorbeeld als promoted post in Linkedin of Twitter. dit is vorm van advertising, maar helpt om nieuwe lezers uit je doelgroep voor je artikel te krijgen.

Wissel af in de vorm

Nu je weet wat je wilt zeggen en aan wie je dat doen, is het zaak om over de vorm na te denken. Je kunt je artikel als weblog plaatsen, of als tips en tricks, maar je kunt het ook als podcast of video opnemen. Je kunt het zelfs als uitleganimatie of whitepaper inzetten. Vaak is een afwisseling in vorm prettig, zowel voor jezelf als voor je doelgroep. Een blogpost afgewisseld met een video, een interview of een overzichtelijk lijstje met tips is veel aantrekkelijker om te ervaren dan iedere week hetzelfde recept.

Let op haalbaarheid in je planning

Nu je weet wat je gaat schrijven, op welke plekken en in welke vorm je je content gaat aanbieden moet je bepalen wat haalbaar is. Hoeveel tijd is er nodig is om een artikel te bedenken, te schrijven en vorm te geven. Hoeveel tijd is er beschikbaar? Op basis hiervan maak je een globale planning waarin je onderwerpen over de tijd plant en uitvoert. Met dit plan op zak ben je ready to go! Althans, bijna…

Meten is weten

Je start natuurlijk pas als je weet of je inspanning succes zal hebben. Maar hoe meet je dat? Bepaal daarom vooraf welke data je meet om te zien wat werkt en wat niet. Denk aan het aantal impressies, interacties en kliks per artikel per kanaal of per onderwerp.

 

Door dit wekelijks op vaste momenten bij te houden ontdek je trends en leer je begrijpen welke content succes brengt en welke niet. Op die manier kun je je contentstrategie aanscherpen zodat je in de toekomst nog meer succes haalt met je inspanningen.

Onze tips voor een goede contentstrategie

We hoeven je niet te overtuigen van de waarde van een contentstrategie. Maar we geven je wel graag een paar nuttige tips om zelf een goede contentstrategie te maken:

 

  • Bepaal je doel én je doelgroep zo specifiek als mogelijk
  • Onderzoek je doelgroep, welke behoeftes hebben ze, waar zoeken ze op?
  • Wissel af in het soort en de vorm van de content, dat maakt het aantrekkelijk om  te blijven volgen. Denk aan: tools, stappenplannen, trend list, tips, blogs of inhoudelijke artikelen.
  • Zorg dat je content altijd goed deelbaar is, zorg dus voor de juiste OG tags en afbeeldingen
  • Zorg dat je altijd een goede visual bij je artikel hebt, het liefst zelfs een animated GIF om de aandacht te trekken op drukke timelines
  • Plan de content en spreid deze uit over de week. Voor social media zijn de dinsdagochtend en donderdagochtend bijvoorbeeld goede momenten met hoge interactie ratio’s.
  • Schrijf je content vanuit het probleem van je doelgroep, en beschrijf oplossingen die van waarde zijn: denk ‘what’s in it for me?’
  • Heb je binnen je onderneming mensen met specifieke kennis? Maak hier gebruik van: plan eens een interview zodat je deze kennis kunt omzetten in nuttige content
  • Bepaal vooraf wat je gaat meten en meet dit consequent iedere week. Hiermee maak je inzichtelijk wat werkt, waar de doelgroep interesse in heeft en wat voor toekomstige content een slimme keuze kan zijn.

Neem contact op

Zoek je een goede partner voor je content? Zoek niet verder, neem contact op met de experts van Alion, ze kunnen je er alles over vertellen.

Kezia Sieters-Jansen

Kezia Sieters-Jansen

Accountmanager

Niels Bovendeur

Niels Bovendeur

Managing partner

Dit is ook interessant