Waarom is AMP ineens zo hot?

Het grappige is dat wij hier in het development-team al jaren mee bezig zijn; AMP kennen we al sinds eind 2015. Dat het nu ineens een vlucht neemt, is waarschijnlijk omdat Google het meer aan het 'pushen' is: websites die AMP ondersteunen krijgen al een tijdje een hogere positie in de zoekresultaten, en nu stelt Google sinds kort ook in veel situaties AMP-banners verplicht binnen het Google Display Network (GDN). De AMP-technologie is dus niet nieuw, maar doordat Google deze stappen zet komt het opnieuw onder de aandacht van een groter en ander publiek.

Google heeft dus baat bij AMP. Maar wat maakt AMP relevant voor adverteerders?

AMP is supersnel. Dat is het hele idee achter AMP: Om een mobiele versie van je content te serveren die veel sneller laadt dan 'gewone' content. De wereld is over op mobiele apparaten, maar veel pagina’s laden véél te zware content op een inefficiënte manier in, waardoor de beleving op mobiel rampzalig is. AMP voorkomt beiden, of liever gezegd: AMP verplicht je om het beter te doen.

Dus het gaat om snelheid. Waarom is AMP dan sneller dan wat we voorheen deden?

Dit is een technisch verhaal. AMP bestaat uit drie onderdelen. Allereerst is er AMP HTML. Zie dit als HTML5 op dieet. Je mag gewoon minder. Je bent beperkt in het aantal elementen dat je mag gebruiken, en je bent beperkt in de hoeveelheid styling die je mag toepassen. Daar staat tegenover dat AMP wel weer een aantal functionaliteiten 'out of the box' aanbiedt, zoals carousels, video’s, formulieren, etc. Het dieet zorgt ervoor dat de pagina’s lekker klein zijn en dus razendsnel laden.

 

Vervolgens zijn de pagina’s geoptimaliseerd door AMP JavaScript. Dit beheert de grotere stukken aan content, en hoe deze geladen worden. Zo worden plaatjes bijvoorbeeld pas geladen als de gebruiker ze in beeld scrollt. Dat gaat automatisch, voor elk plaatje, maar ook voor video’s en andere 'rich content'. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat het belangrijkste deel van een AMP pagina vrijwel direct op je beeldscherm staat, terwijl er op de achtergrond nog andere content geladen wordt.

 

Tot slot is er AMP caches. Deze technologie zorgt ervoor dat er zoveel mogelijk informatie ge-cached wordt voor hergebruik, en dus de volgende keer sneller geladen wordt. Je hoeft in principe maar één AMP pagina te bezoeken, en dan is de volgende AMP pagina die je bezoekt gelijk al stukken sneller omdat er gegarandeerd al herbruikbare elementen zijn opgeslagen.

Mijn pagina of banner laadt al best snel. Moet ik echt iets met AMP?

Volgens Google haakt 40 procent van de mobiele gebruikers af wanneer een pagina niet binnen drie seconden geladen is op een mobiel apparaat. Die situatie komt vaker voor dan je denkt. Met AMP heb je die bezoekers wél gegarandeerd op je pagina. Daarnaast is de 'ervaring' van snelheid ook een positieve ervaring voor de gebruiker. Het is een stuk kwaliteitsbeleving die wordt geassocieerd met het merk.

 

Dit is ook van belang bij banners en andere soorten advertenties. Banners met langere laadtijd, of banners die haperen tijdens het laden, verliezen 12% aan conversie per seconde. De bottom-line van Google’s onderzoek is eigenlijk: De meest belangrijke ervaring om een gebruiker geëngageerd te houden is snelheid, en daarom zetten we alles in om dit te optimaliseren.

Alles voor snelheidswinst dus. Gaat dit ten koste van de mogelijkheden die marketeers nu hebben?

Ja. AMP focust op snelheid, door alles wat eventueel voor vertraging zou kunnen zorgen te weren. Zo is eigen/custom JavaScript bijvoorbeeld verboden. Je kunt er niet omheen dat de mogelijkheden beperkter zijn. Niet elke gebruikersbeleving kun je dus eenvoudig omzetten naar AMP.

 

Toch zien we heel positieve ontwikkelingen: Dit voorjaar werd in Amsterdam de tweede AMP-conferentie gehouden. De daar getoonde cases laten zien dat AMP zeker geen stap terug is. De mogelijkheden groeien in rap tempo. AMP kent steeds meer specifieke toepassingen voor web/SEO, voor e-mail, voor e-commerce en voor advertising. Een recent toegevoegde spec is bijvoorbeeld AMP Stories, waarmee je full-screen interactieve content kunt bouwen.

 

Daarnaast is het natuurlijk altijd een kwestie van creatief zijn met de mogelijkheden die je hebt. ☺​

Is AMP geschikt voor alle soorten content? Wanneer zou je AMP gebruiken en wanneer niet?

Het is niet zo dat nu alles ineens AMP moet zijn. De keuze voor AMP is afhankelijk van het type project, en zeker ook het doel dat je ermee voor ogen hebt. In (maatwerk)applicaties en platforms zien we AMP nog geen grote rol spelen. In het geval van e-commerce lijkt AMP heel zinvol, het framework biedt daarvoor al veel ondersteuning. In websites en landingspagina’s zien we ook een steeds grotere rol weggelegd.

 

Maar als het gaat om banners denken we dat het een MUST is om een deel van je creatives uit te voeren in AMP. "If it’s not instant, it’s not fast enough". Zeker als meer netwerken in navolging van GDN het gebruik van AMP verplicht gaan stellen.

Ik heb overigens niet alleen positieve geluiden over AMP gehoord, maar ook kritiek. Waar moet ik op letten?

Als developers begrijpen we die kritiek. Een AMP-versie is in feite een duplicaat van je website of banner. Het hebben van dubbele content en dubbele broncode is geen 'best practice'. Bovendien wordt de broncode gehost op het Google domein (je AMP-pagina’s worden op caching-servers van Google gedupliceerd). Volgens velen is dat ook niet de bedoeling van het internet. Verder is er natuurlijk kritiek op alle functionele restricties die AMP oplegt. Toch vinden wij AMP, met name voor toepassing in advertenties, in veel gevallen een goed idee. Bovendien: Als de mogelijkheden beperkt zijn, prikkelt dat juist de creativiteit... Laten we vooral kijken naar wat er wél kan.

Wat adviseren we marketeers te doen met AMP?

Ons advies aan marketeers: Plaats de gebruiker voorop. Die wil gewoon een razendsnelle beleving. AMP is dan een krachtige manier om met de mogelijkheden die nu voorhanden zijn, een razendsnelle ervaring te creëren. Het kent zijn beperkingen, dus UX-technisch kun je nog niet alle kanten op. Maar daar zijn we positief over gestemd, want de mogelijkheden breiden zich uit. AMP is naar ons idee geen proefballon die snel weer voorbij waait.

 

Wat uiteindelijk van belang is, is dat je je goed laat informeren over de mogelijkheden van AMP, het liefst gepaard met een stukje strategisch advies over de geschiktheid als middel om het doel te bereiken dat je voor ogen hebt. Als je nog niet met AMP bezig bent, is dit het moment om te gaan experimenteren met AMP-versies van je productpagina's, landingspagina’s en je banners.

AMP is op dit moment dus nog niet overal geschikt voor. Gaat AMP als het zich ontwikkelt op den duur het hele internet overnemen?

AMP is een onderdeel van het web, en zo heeft Google het ook bedoeld. Het streven is om de AMP-specificaties opgenomen te laten worden in de algemeen geldende webstandaarden. Dit is een lang proces, daarom is er nu een soort AMP ‘zijweg’ geïntroduceerd. Uiteindelijk is AMP geen doel, maar een middel. Een middel om ieder stukje content zo snel mogelijk op mobiele apparaten te kunnen laden. Bovendien hoeft AMP niet het enige middel te zijn om dit doel te bereiken; er kunnen en zullen waarschijnlijk frameworks komen met een vergelijkbaar doel. Wel kun je concluderen dat AMP al enige tijd meedraait en de ontwikkeling vergevorderd is. Wij kennen momenteel geen alternatieven die hetzelfde doen en een vergelijkbare adoptie hebben op het web.

Meer weten?

We hopen dat dit interview je helpt om AMP beter te begrijpen en toe te passen in je digital marketing. Heb je daarbij hulp of advies nodig? Neem dan contact op! We zitten met een bak koffie én een bak AMP-kennis voor je klaar!

Robbert Vroegindeweij

Robbert Vroegindeweij

Managing Partner

Dit is ook interessant