Waarom hebben we dit gedaan?

Veel bedrijven worstelen met dezelfde problemen rondom hun digitale aanbod, waaronder:

  • Datakwaliteit en -consistentie - als data via verschillende bronnen wordt binnengehaald, kost het vaak veel tijd en moeite om alle verbonden systemen te updaten met deze data.
  • Ontwikkelkosten - nieuwe producten en oplossingen zorgen dat bovenstaande een nog groter probleem wordt, en bovendien moet vaak men weer helemaal vanaf het begin beginnen wat betreft tijd en budget.
  • 'Lock-in' van development - vaak is een specialist betrokken bij een oplossing die gebouwd wordt voor specifieke doeleinden. Dit creëert een potentieel struikelblok of bottleneck als er een update moet worden gedaan of het product verplaatst moet worden. Nu duidelijk is wat de potentiële pijnpunten zijn waarmee een bedrijf te maken kan krijgen in hun digitale oplossingen, laten we een kijkje nemen naar hoe Umbraco en headless kunnen helpen om bovenstaande problemen op te lossen.
Umbraco

Umbraco is het Content Management Systeem (CMS) waar wij als Alion heilig in geloven. Het is een robuust en schaalbaar CMS-systeem, dat gebouwd is op het Microsoft .net-framework. Het biedt de meest gebruiksvriendelijke ervaring als het op het bewerken van websites aankomt. We hebben Umbraco bij verschillende projecten gebruikt, en werden prettig verrast door de overweldigend positieve feedback die we van onze klanten kregen. Met name het enorme gemak en de grote overeenkomsten in het gebruik ten aanzien van Microsoft-producten, als ook de mogelijkheden om te kiezen tussen een eigen hosting opzetten en gebruik maken van cloud based hosting werden geroemd. Het geeft de gebruiker dus echt optimale controle over hoe de website werkt, zonder er een uitgebreide studie voor te hoeven volgen.

Headless

Headless systemen zijn een relatief nieuw begrip binnen de wondere wereld van het web. Om goed te begrijpen wat het precies is kijken we daarom eerst naar bestaande content management systemen en analyseren we wat het headless maken van deze systemen zou betekenen.

 

Met een CMS heb je de controle over verschillende aspecten die met de website te maken hebben, bijvoorbeeld "templates" of "views" van webpagina's. Alles van header tot footer wordt door developers gemaakt en gestyled voor het CMS waarvoor je hebt gekozen. Alle code wordt dus speciaal geschreven voor de combinatie van het systeem en de website, waardoor je doorgaans specialisten nodig hebt om de website te kunnen onderhouden. Bovendien kan deze code niet verplaatst worden naar een webhost naar keuze, omdat alles in hetzelfde systeem 'opgesloten' zit.

 

En toen was daar Headless. Een concept waarmee het CMS niet langer de views en templates van je website bepaalt. In plaats daarvan instrueren we het CMS om de data die je wilt weergeven op je website te versturen. Op deze manier laat je de voorkant van de website bepalen hoe een bepaalde view of template er uit ziet.

 

En wat betekent dat concreet? Dat je geen dure specialist meer hoeft in te huren om de website te onderhouden! Zowel de voorkant als de achterkant van het webproject zijn nu namelijk modulair opgebouwd. Ze kunnen zelfs op twee totaal verschillende locaties gehost worden, terwijl de belangrijkste templates van de website in een compleet andere programmeertaal geschreven zijn.

 

Als bijkomend voordeel wordt het ook nog eens makkelijker om een omnichannel aanpak te hanteren, omdat alle data die door de website gebruikt wordt ook naar andere digitale oplossingen, zoals progressive web apps, native apps en zelfs Internet of Things-toepassingen verstuurd kan worden.

Umbraco and Headless - A match made in heaven.

Wetend van de voordelen van zowel Umbraco en Headless besloten we bij Alion om een oplossing te onderzoeken en ontwikkelen die de eerder genoemde issues oplost, zodat de "code space" niet langer vastzit aan het CMS en zijn er meer mogelijkheden op het gebied van marketing en digitale producten voor onze klanten.

 

Gebruikmakend van de krachtige en vriendelijke editorervaring van Umbraco kunnen gebruikers nu alle content en data in het Umbraco CMS systeem toevoegen, en het in realtime gepubliceerd zien worden naar alle digitale toepassingen waarvan men gebruik maakt. Hierdoor wordt het publiceren van deze gegevens niet alleen sneller, alle gegevens zijn ook direct consistent over alle oplossingen heen. Hierdoor ben je altijd verzekerd dat alle data altijd up-to-date is met de laatste informatie en ontwikkelingen.

En nu?

Met Umbraco als motor van je digitale oplossingen en de mogelijkheid om gebruik te maken van zijn vriendelijke gebruikerservaring over alle platformen heen, willen we ons aanbod naar onze klanten nog verder verbeteren door te verzekeren dat zij gebruik maken van het meest schaalbare en flexibele systeem in de markt.

Ontvang onze website tips als whitepaper

Ontvang 10 Praktische tips voor een snelle check of je website aan vernieuwing toe is. De tips zijn gebaseerd op 20+ jaar ervaringen als digital agency en bieden brede inzichten over data, doelgroepen, vormgeving en techniek.

Je geeft ons toestemming om je gegevens te mogen gebruiken om contact met je op te nemen nav deze whitepaper. We verstrekken je gegevens nooit aan derden.

Interesse?

Heb je interesse om meer te weten te komen over Umbraco of het Headless systeem? Neem dan contact met ons op om te bespreken hoe we je verder kunnen helpen in je volgende digitale uitdaging.

Tim van Spronsen

Tim van Spronsen

Team Lead

Email

tim@alion.nl
Tom Chance

Tom Chance

Senior Developer

Dit is ook interessant